LGS sınavına girmeden hangi liseye gidilir? 2021 LGS sınavı olmadan lise tercihi nasıl olur? Soruları lise adayı binlerce öğrenci tarafından merak edilip araştırılmaya başlandı. Liselere Giriş Sınavı (LGS) 6 Haziran Pazar günü gerçekleştirildi. LGS'ye girmeden liseye gitmek isteyen 8. sınıf öğrencileri, LGS'ye girmeden liseye gidilir mi, liselere sınavsız yerleştirme nasıl olacak diye araştırıyor. Milli Eğitim Bakanlığı'nın yeni düzenlemesine göre, öğrenciler adrese dayalı lise tercihi yapabiliyor. Peki, LGS sınavına girmeden hangi liseye gidilir? 2021 LGS sınavı olmadan lise tercihi nasıl olur? İşte tüm detaylar haberimizde…

LGS SINAVINA GİRMEDEN HANGİ LİSEYE GİDİLİR?

Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretin Kurumları Yönetmeliği'nde yer alan bilgilere göre, 8'inci sınıfı bitiren ve bir ortaöğretim kurumunda kaydı bulunmayan, kayıt şartlarını taşıyan öğrenciler, ikamet adresine uygun olan ve kontenjanı bulunan anadolu liseleri, anadolu imam hatip liseleri, mesleki ve teknik anadolu liseleri, çok programlı anadolu liseleri ile mesleki ve teknik eğitim merkezlerine kayıt edilebilir.

Ancak LGS'siz alan liseler öğrencinin bir önceki eğitim basamağından kaç ortalamayla mezun olduğuna dikkat etmektedir. Bu ortalama okuldan okula değişmektedir. Sınavsız öğrenci alan okulların sınavsız yerleştirme puanını, okula en son yerleşen öğrencinin sınavsız yerleştirme puanı belirlemektedir.

2021 LGS SINAVI OLMADAN LİSE TERCİHİ NASIL OLUR?

LGS'ye katılıp istediği okula yerleşemeyen öğrenciler, sınavsız alan okullara giderek bir sonraki yıl yeniden sınava girme ve istediği okula gitme hakkına sahip oluyor. Böylece merkezi sınav puan üstünlüğüne göre 9'uncu sınıfın sonuna kadar başka okula geçiş yapabiliyor. Fakat geçiş yapmak için öğrencinin sınav puanının olması şartı koşuluyor.

Adrese dayalı lise sorgulama işlemi için ilerleyen tarihlerde sınavsız okulların kontenjanları yayınlanacak. Bu veriler ışığında öğrenci kimlik numarası ve okul numarası ile adrese dayalı lise sorgulama işlemi gerçekleştirilecek.

Öncelikle ikamet edilen bölgede hangi okulların sınavsız öğrenci aldığının tespit edilmesi gerekiyor. Daha sonra "Veli Tercihli Serbest Kayıt Sistemi" üzerinden istenen okullara tercihte bulunulur. Tercih esnasında en fazla 10 okul tercih edilebilir.

Editör: TE Bilisim