İsrail gazetesi Haaretz, akıllı telefonlardan veri çıkarmak ve insanların konumlarını izlemek için teknoloji çözümleri geliştirmede uzmanlaşmış siber şirket olan ve eski bir İsrail askeri istihbarat yetkilisi tarafından yönetilen Quadream’in Suudi Arabistan’a 2019’dan beri hizmet verdiğini duyurdu.

TEK TIKLA HACK

Haaretz haberine göre, şirket, casus yazılım aracılığı ile telefonlara sızarak, kullanıcının bilgisi ve izni olmadan tüm verilerin alınmasına, kameranın uzaktan kontrol edilmesine, gizlice dinlemesine ve yerinin takip etmesine olanak tanıyor.

Alınan bilgilere göre şirketin geliştirdiği yazılım herhangi bir programa ihtiyaç duymadan tek tıkla hackleme işlemini gerçekleştiriyor. Haberde, Quadream’in hizmetlerini satmak için InReach adlı Kıbrıs merkezli bir şirketi kullandığı belirtildi.

KAŞIKÇI BAĞLANTISI

İsrailli siber firmaların adı sık sık Suudi Arabistan'a casus yazılım sattıkları yönündeki haberlerle gündeme geliyor.

Daha önce de İsrailli siber teknoloji firması NSO Group'un da Suudi Arabistan'a casus yazılım sattığına ilişkin haberler uluslararası basında yer almıştı.

NSO Group'a ait bir casus yazılımın ismi, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetiyle ilgili gelişmelerde geçmişti.

Kaşıkçı'nın Kanada'da yaşayan arkadaşı Suudi aktivist Ömer Abdülaziz, telefonuna İsrailli şirkete ait casus yazılımın yüklendiğini dile getirmişti.

Abdulaziz, casus program sayesinde Kaşıkçı ile yaptığı konuşma ve yazışmaların ortaya çıktığını, Suudi gazetecinin bu konuşma ve yazışmalar sebebiyle öldürülmüş olabileceğini ifade ederek Aralık 2018'de NSO Group hakkında dava açmıştı.

Editör: TE Bilisim