Bugün gün içerisinde gerçekleşen deprem sonrasında İstanbul ve Marmara bölgesi çevre illerde hissedilen deprem sonrasında vatandaşlar tarafından merak edilen İstanbul depreminde hangi ilçeler risk altında? Soruların yanıtını sizler için araştırdık. Deprem uzmanlarına göre İstanbul’da 7.2 ila 7.5 büyüklüğü arasında bir deprem meydana gelecek. Peki İstanbul’daki hangi ilçeler ne kadar güvenli, hangi ilçeler fay hattı üzerinde ve İstanbul depreminde hangi ilçeler risk altında? İşte İstanbul deprem haritası!

İSTANBUL DEPREMİNDE HANGİ İLÇELER RİSK ALTINDA?

Depremin Silivri açıklarında ya da Adalar’ın güneyinde Yalova açıklarında olması bekleniyor. Deprem fay hattı risk haritasına göre İstanbul’da fay hatlarına yakınlığa göre birinci derece riskli ilçeler, Avrupa yakasında Avcılar, Küçükçekmece, Bakırköy, Beylikdüzü, Güngören, Zeytinburnu, Bahçelievler ve Fatih, Anadolu yakasında ise Kadıköy, Üsküdar, Ataşehir, Ümraniye, Maltepe, Kartal, Pendik, Sultanbeyli, Sancaktepe, Tuzla ve Adalar olarak öne çıkıyor.

Deprem bilginlerinin verdiği bilgilere göre; İstanbul’da yapıların yapılma yılı bakımından en yaşlı ilçe olarak Beyoğlu’ndan sonra ikinci sırada gelen Fatih (Tarihi Yarımada) depremden en fazla etkiyi görecek ilçe olarak öne çıkıyor. Fatih’in yanı sıra Zeytinburnu, Bakırköy, Florya, Küçükçekmece’nin Menekşe-Kanarya ve Cumhuriyet Mahallesi, Avcılar, Beylikdüzü’ne bağlı Gürpınar’ın Pekmez ve Pınarkent mahalleleri, Kartal’ın Orhantepe, Cevizli ve Atalar Mahalleleri, Büyükçekmece’nin Devebağırtan bölgesi, Kumburgaz ile Silivri’nin yanı sıra Tekirdağ ve Marmara Ereğlisi de olası depremden ciddi şekilde etkilenecek.

İSTANBUL DEPREM HARİTASI!

Burada uzmanların özellikle belirttiği önemli bir noktaya da değinmemiz gerekiyor. Çarpık kentleşmenin en fazla görüldüğü Avrupa Yakası'nın riski Anadolu Yakası'na göre daha yüksek.

Binaların yapısı, zemin etüdü, dayanıklılık ve pek çok farklı faktör aslına bakarsanız İstanbul'un geneli için bir risk yaratıyor. 1999 depreminden sonra yapılaşmadaki kanunlar ve yönetmelikler yeni pek çok binanın daha dayanıklı olmasını da sağladı.

Editör: TE Bilisim