Ağır hastalar için okunan dualar, kişilerin acılarının azalmasını için okunurlar. Kişilerin yakalandıkları farklı hastalıklar için farklı dualar okunabilir. Genel anlamıyla kişilerin acılarının ve ağrılarının azalmaz, yatalak hastaların şifa bulması ve ağır hastaların şifa bulması amacıyla şu dua okunur:

Ezhibil-be’se rabben’nasi eşfi ve enteş’şafi la şifae illa şifauke şifaen la yugadiru sekame

Anlamı: Bu hastalığı gider ey insanların Rabbi! Şifâ ver, çünkü şifâ verici sensin. Senin vereceğin şifâdan başka şifâ yoktur. Öyle şifâ ver ki hiçbir hastalık bırakmasın.

Yoğun Bakımdaki Hastalar İçin Okunacak Dualar Nelerdir?

Yoğun bakımdaki ağır hastalar için edilen dualar, hastaların yoğun bakımdan çıkmalarını ve iyileşmelerini niyet ederek okunan dualardır. Kişilerin yakınları veya tanıdıklarının yoğun bakımda tedavi gördükleri süreçlerin hafif geçmesi için okunur.

Bismillahi arkıyke min kulli şeyin yu’zike min şerri kulli nefsin ev aynin hasidin
Allahu yeşfike bismillahi arkıyke.

Anlamı: Allah’ın ismiyle seni rahatsız eden her şeyden sana okurum. Her nefsin veya hasetçi her gözün şerrinden Allah sana şifâ versin. Allah’ın adıyla sana okurum.

Kanser Hastalığı İçin Okunan Dualar Nelerdir?

Kanser hastaları için dualar, kanser hastalığı ile mücadele eden kişilerin hastalıklarından daha çabuk kurtulmaları ve daha hafif atlatmaları niyetiyle okunur. Kanser hastalığı kolay atlatılmayan bir hastalık olması nedeniyle, bu duaların okunmaları kişilerin hastalık yüklerinin hafiflemesi niyetiyle de okunur.

Bismillahirrahmanirrahim
Allahümme Rabbenâ
Ezhibi'l-be'se işfi, ente'ş-Şâfi
Lâ şifâen illâ şifâüke
şifâen lâ yuğâdiru sekamen

Anlamı: “Allah'ım, sen bütün insanların Rabbisin. Bu hastanın ızdırabını gider. Şifa ver. Şifayı veren sensin. Senden başka şifa yaratan yoktur. Ancak senin şifan vardır. Bu kuluna da hastalıktan eser bırakmayacak şekilde şifalar ihsan eyle.” 

Bu dua ağır hastalar için de okunabilir kişilerin kanser hastası olması şart değildir.

Her Türlü Hastalıktan Şifa Bulmak İçin Okunan Dualar Nelerdir?

Şifa duaları, Peygamber efendimiz tarafından hasta kimselere okunması için söylenmiştir. Bu duaları düzenli ve inanarak okuyan kişilerin hastalıklarının kısa sürede iyileştiği ve şifa bulduğu görülmüştür. Bu dualar şunlardır:

Ezhibil-be'se rabben'nasi eşfi ve enteş'şafi la şifae illa şifauke şifaen la yugadiru sekame.

Anlamı: Bu hastalığı gider ey insanların Rabbi! Şifâ ver, çünkü şifâ verici sensin. Senin vereceğin şifâdan başka şifâ yoktur. Öyle şifâ ver ki hiç bir hastalık kalmasın.

Bismillahi turbetu ardina ve rîkatu ba'dina yüşfe sakimuna bi-izni rabbina.

Anlamı: llah’ın adıyla duâya başlarım. Bizim yerimizin toprağı ve birimizin tükürüğü vesilesiyle Allah’ın izniyle hastamız şifâ bulur.

Bismillahi arkıyke min kulli şeyin yu'zike min şerri kulli nefsin ev aynin hasidin, Allahu yeşfike bismillahi arkıyke.

Anlamı: Allah’ın ismiyle seni rahatsız eden her şeyden sana okurum. Her nefsin veya hasetçi her gözün şerrinden Allah sana şifâ versin. Allah’ın adıyla sana okurum.

Ölüm Döşeğinde Olan Hastalar İçin Okunacak Dualar Hangileridir?

Ölecek hastalara okunacak dualar, ölüm döşeğinde olan kişilerin daha kolay can vermesi ve Allah’ın da izniyle cennete gitmesi için okunur. Özellikle ağır hastaların ve yaşı geçkin kişilerin ölümleri bekleniyorsa, bu duaların edilmesi onların son anlarını daha kolay geçirmelerini sağlar. Ölmek üzere olan hastalar için her türlü kuran okunması makbul kılınmıştır. Kişinin ölmesi beklendiği için şifa duaları yerine kişinin eğer dermanı varsa salavat getirmesi çok hayırlıdır. Ancak buna gücü yoksa, kişinin söyleyebildiği kadar çok “ La İlahe İllallah” demesi vefat edecek hasta için yeterlidir.

Editör: TE Bilisim