Mal satmak için okunan dualar, genellikle Duha ve Fil sureleridir. Bu surelerin okunmaları, Fil suresi, bir malın satılmasının hayırlı olması amacıyla okunur. Bir mal veya ev satışı gerçekleştirecek kişilerin helal yolla ve kazanacakları paraya haram bulaşmadan kazanmaları için okunur. Duha suresi de asıl olarak zenginlik ve hızlıca para kazanmak için okunur. Bu iki surenin beraber okunması, mal sahibi için genel olarak hayırlıdır.

Fil Suresi Nasıl Okunur?

Fil suresinin okunuşu, ve anlamı şöyledir:

Fil Suresi: Bismillahirrahmânirrahîm.
Elem tera keyfe fe’ale rabbüke biashâbilfîl.
Elem yec’al keydehüm fî tadlîl.
Ve ersele aleyhim tayran ebâbîl.
Termîhim bihicâratin min siccîl.
Fece’alehüm ke’asfin me’kûl.

Anlamı: Rahmân ve Rahîm olan Allah’ın ismiyle. Görmedin mi Rabbin ne yaptı fil sahiplerine! Onların tuzaklarını boşa çıkarmadı mı? Üzerlerine sürü sürü kuşlar saldı. Onlara balçıktan pişirilmiş sert taşlar atıyorlardı. Derken onları, yenilmiş ekin yaprağı gibi kılıverdi.

Duha Suresinin Anlamı Nedir?

Duha suresinin okunuşu ve anlamı şöyledir:

Duha Suresi:

Bismillahirrahmânirrahîm.
Vedduha. Velleyli iza seca.
Ma vedde’ake rabbüke ve ma kala.
Ve lel’ahıretü hayrün leke minel’ula.
Ve lesevfe yu’tıyke rabbüke feterda.
Elem yecidke yetiymen feava.
Ve vecedeke dallen feheda.
Ve vecedeke ‘ailen feağna.
Femmel yetiyme fela takher.
Ve emmessaile fela tenher.
Ve emma binı’meti rabbike fehaddis.

Anlamı: Rahmân ve Rahîm olan Allah’ın ismiyle. Andolsun kuşluk vaktine ve dindiği zaman o geceye ki, Rabbin sana veda etmedi ve darılmadı! Ve kesinlikle senin için sonu önünden (ahiret dünyadan) daha hayırlıdır. ileride Rabbin sana verecek de hoşnut olacaksın! O, seni bir yetim iken barındırmadı mı? Seni, yol bilmez iken (doğru) yola koymadı mı? Seni bir yoksul iken zengin etmedi mi? Öyle ise, sakın yetime kahretme (onu horlama)! El açıp isteyeni de azarlama! Fakat Rabbinin nimetini anlat da anlat!

Bu iki surenin de bir malın satılması için beraber okunması daha hayırlıdır.

Mal Satmak İçin Dualar Nasıl Okunmalıdır?

Mal satım dualarının okunuşlarının, genellikle namazdan sonra olmalıdır. Kişinin sabah veya yatsı namazını kılmasının ardından, 7 kez Duha ve Fil surelerini sadece kendisinin duyabileceği kadar kısık bir sesle okuması yeterlidir. Surelerin okunmasına başlanmadan önce de kişinin niyet etmesi gerekir.

Mal Satmak İçin Karınca Duası Nasıl Okunur?

Mal satılırken karınca duası okunması, yedi gün yedişer defa yapılır. Her gün abdest alınarak karınca duası okunmaya başlanır. Yedi duanın da aynı anda okunmasına gerek yoktur. Ancak gün içinde okunması gerekir. Karınca duasının okunuşu şöyledir:

Allhümme yârabbi ve Cebrâiyle ve miykâiyle ve îsrafiyle ve Azrâiyle ve îbrahiyme ve İsmâ’iyle ve İshâka ve Yakûbe ve Mün¬ zilelberekâti vetevrâti vezzebûri vel’incili velfurkan.
Ve lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâhil’aliyyil’ azıym.
Lâ ilahe illallâhül meli¬ kül’hakkul mübiyn.
Muhammedür Resûlullahi sadıkul va’dilemiyn.
Ya Rabbi ya Rabbi, ya hayyu ya kayyûmü, ya zelcelâli velikram.
Es’elüke ya rabbel’arşil’ azıym.
En yerzukaniy rızkan halâlen tayyiben Birahmetike yâ erhamerrahimiyn.
Yemliyha, Mekseliynâ, Misliynâ, Mernüş, Debernûş, Şazenüş, Kefeştatayyüş, Kıtmiyr. Amin.

 Anlamı: Ey Cebrailin, Mikailin, İsrafilin, Azrailin, İbrahimin İsmailin, İshak ve YakubunRabbi Allahım, ey bereketleri indiren, Tevrat, Zebur, İncil ve Kuranı indiren Rabbim. Güç ve kudret yalnızca büyük ve yüce olan Allaha aittir. Apaçık Hak ve yegâne Malik olan Allahtan başka hiçbir ilah yoktur. Sözünde sadık ve Emin olan Hz Muhammed Allah'ın Elçisidir. Ey Rabbim, Ey Rabbim, Ey diri ve Kaim olan, Ey celal ve ikram sahibi! Ey büyük (azim) olan arşınsahibi, senden beni helal ve hoş bir rızk ilerızıklandırmanı istiyorum, senin rahmetinle ey merhametlilerin en merhametlisi! Debernuş, Şazenuş, Kefeştetayyuş, Kıtmir, Yemliha, Mekselina, Mislina, Mernuş (Ashabı Kehfin isimleri).

Karınca duası, özellikle maddi durumu iyi olmayan kişilerin okumasının tavsiye edildiği bir duadır. Bir malın satılması, beklenmedik bir yerden para gelmesi gibi durumlar, genellikle karınca duasının okunmasıyla olan durumlardır.

Editör: TE Bilisim