Heyecanlanmamak için okunan dualar, önemli bir sınava girecek veya iş görüşmesine gidecek kişilerin heyecanlarını yenmek ve sakin kalabilmek için okuduğu dualardır. Bu dualar, kişilerin kendileri tarafından da okunabilir. Başkaları tarafından da okunarak yüzlerine üflenebilir. Heyecan yenmek için en çok okunan dualar biri Kelimetül Ferec duasıdır. Bu duanın Arapça okunuşu ve anlamı şöyledir:

Bismillahirrahmainrrahim
La ilahe illallahul halimul kerim ve subhanallahi rabbil arş-il azim ve subhanallahi rabbissemavati seb-i ve rabbil arşil azim velhamdulillahi rabbil alemin.

Anlamı: Ey Allah’ım! Dünyamın (imkanlarını bahşetmeni) vesile kılarak dinimi(yaşama)konusunda bana yardımcı ol. Yanında olmadığım(evladım,âilem ve malım gibi değer verdiğim) şeyler konusunda beni muhafaza eyle.Yanlarımda bulunduğum şeyler hususunda da beni nefsime havale etme.

Sıkıntıyı Yenmek İçin okunan Dua Nasıl Okunur?

Sıkıntı duasının okunuşu, şöyle yapılır:

Bismillahirrahmanirrahim
Ya uddeti ınde şiddeti, ve ya gavsi ınde kürbeti! Ührüsni bi-aynikelleti la tenamü vekfini birüknike ellezi la yüramü.

Anlamı: Sıkıntıda imdadıma yetişen, güçlükte desteğim, her an görüp gözeten Rabbim, beni muhafaza et, sonsuz kudretinle, bana yardım eyle.

Bu dua, İmam Caferi Hazretleri tarafından makbul kılındığı belirtilen bir duadır. Kulların heyecan ve sıkıntı duydukları her anda okunabilecek bir duadır.İçten okunduğu zaman Allah tarafından hızlıca kabul edildiği de İmam Caferi tarafından belirtilmiştir.

Heyecanlanmamak İçin Okunması Gereken Dua Hangisidir?

Sakin kalmak için okunacak duaların başında İnşirah Suresi gelir. Bu sure, özellikle sınava girecek kişilerin heyecanlarını yenmek ve rahatlamak için okudukları surelerden biridir. Sınava başlamadan önce okunursa kişiyi rahatlatır. Sınava giren kişinin yakınları tarafından da okunursa etkili olacaktır. İnşirah suresinin okunuşu şöyledir:

Bismillahirrahmanirrahim
Elemneşrahleke sadrak
Ve vedağne anke vizrak
Ellezi engada zahrak
Ve rafeğna leke zikrak
Feinne meal üsri yüsra İnne meal üsri yüsra
Feiza ferağte fensab Ve ila rabbike ferğab 

Anlamı: Biz, senin göğsünü yarıp-genişletmedik mi? Ve yükünü indirip-atmadık mı? Ki o, senin belini bükmüştü; Senin zikrini(şanını) yüceltmedik mi? Demek ki, gerçekten zorluklarla beraber kolaylık vardır. Gerçekten güçlükle beraber kolaylık vardır. Şu halde boş kaldığın zaman, durmaksızın (dua ve ibadetle) yorulmaya devam et. Ve yalnızca rabbine rağbet et.

Heyecanlanmamak İçin Okunabilecek Dualar Nelerdir?

Heyecan gidermek için okunacak kısa dualar, şunlardır:

Rabbi yessir ve la tüassir rabbi temmim bil hayr
Anlamı: Ey rabbim işimi kolaylaştır, zorlaştırma ve hayırlı bir sonuca erdir.
Rabbişrahli sadri ve yessirli emri. vahlul ukdeten min lisani yefkahu kavli.
Anlamı: Ey rabbim. Göğsümü aç, genişlet. İşimi kolaylaştır. Dilimde bulunan düğümü çöz de, anlasınlar beni.
Allahümme rahmeteke ercü fela tekilni ila nefsi terfate'aynin ve aslih li şeni küllehü lâ ilahe illa ente.

Anlamı: Ey Allah’ım! Senin rahmetini umuyorum, beni göz açıp kapayıncaya kadar, nefsimle baş başa bırakma. Halimi tümüyle düzelt, senden başka ilah yoktur.

Ya Hayyu ya Kayyum! Bi rahmetike esteğisu.
Anlamı: Ey daima hayatta olan Hayy, bütün varlıkları ayakta tutan Kayyum! Rahmetinin hakkı için senden yardım diliyorum.
Sınavda Sakin Kalmak İçin Hangi Dua Okunur?
Sınavda sakin kalabilmek için okunan dua, şu şekildedir:
Bismillahirrahmanirrahim
Rabbişrah li Sadri. Ve yesser li emri. Vahlul ukdeten min lisani. Yefgahu kafli. Amin.

Bu dua, sınava başlamadan önce 10 kez tekrar edilirse sınav esnasında heyecanı yener. Sakin bir şekilde sınavı bitirmeyi, Allah’ın izniyle de kişiye başarılar getirmeyi nasip eder.

Editör: TE Bilisim