Kolay doğum amacıyla okunan duaların başında Meryem ve İnşirah Sureleri gelir. Bu iki surenin de amacı, doğum yapacak annenin daha az sancı çekmesi ve bebeğin Allah’ın izniyle sağlıklı bir şekilde dünyaya gelerek kolay doğum gerçekleşmesidir. İnşirah suresi, özellikle ters gelen bebeklerin sağlık sorunu yaşamaması için okunur.

Meryem Suresi, Kur’an’ın 19. suresidir ve toplam 98 ayetten oluşur. Meryem suresini doğuma girecek anneye başka biri vekaleten de okuyabilir. İnşirah suresi ise Meryem suresine göre daha kısadır ve anne ezberleyerek doğuma girmeden önce de okuyabilir. İnşirah suresinin okunuşu ve anlamı şöyledir:

Bismillahirrahmânirrahîm.

Elem neşrah leke sadrek

Ve vada'na 'anke vizreke

Elleziy enkada zahreke

Ve refa'na leke zikreke

Feinne me'al'usri yüsren

İnne me'al'usri yüsren

Feiza ferağte fensab

Ve ila rabbike ferğab

Anlamı: Rahmân ve Rahîm olan Allah'ın ismiyle.

Senin için bağrını açmadık mı? İndirmedik mi senden o yükünü? O sırtında gıcırdamakta olan (ve bu şekilde sana eziyet veren) yükünü? Senin şanını yüceltmedik mi? Demek ki, zorlukla beraber bir kolaylık var. Evet o zorlukla beraber bir kolaylık var! O halde boş kaldığında yine kalk yorul! Ve ancak Rabbinden ümit et, hep O'na doğrul!

Doğum Sancısının Azalması İçin Hangi Ayet Okunur?

Doğum sancısının hafiflemesi duası, şöyle okunur:

Bismillahirrahmanirrahim

Sümmesebile yesserah. Amin  

Bu ayet, Abese Suresinde yer alır ve 20. ayetidir. “Sonra ona yolu kolaylaştırdı.” Anlamına gelir. Kolay doğum yapabilmek için hamile kadınlar tarafından doğumun yaklaştığı zamanlarda okunabilir. Kadınlar istedikleri zaman ve istedikleri kadar bunu tekrarlayabilirler.

Doğumun Kolayca Yapılması İçin Hangi Sure Okunur?

Kolay doğum yapma dualarından biri de Araf Suresidir. Bu sureyi Peygamber Efendimiz Hz. Fatıma’nın doğum sanıcısı başladığı zaman okumuştur. Araf Suresinin 54. Ayetinin okunuşu ve anlamı şöyledir:

Bismillahirrahmanirrahim

İnne Rabbekumullâhullezî halakas semâvâti vel arda fî sitteti eyyâmin summestevâ alâl arşı, yugşîl leylen nehâre yatlubuhu hasîsen veş şemse vel kamere ven nucûme musahharâtin bi emrihi, e lâ lehul halku vel emr(emru), tebârakallâhu rabbulâlemîn(âlemîne).

Anlamı: Şüphesiz ki Rabbiniz, gökleri ve yeri altı günde yaratan, sonra Arş'a istivâ eden, geceyi, durmadan kendisini kovalayan gündüze bürüyüp örten; güneşi, ayı ve yıldızları emrine boyun eğmiş durumda yaratan Allah'tır. Bilesiniz ki, yaratmak da emretmek de O'na mahsustur. Alemlerin Rabbi Allah ne yücedir!

Kolay Doğum İçin Hangi Kısa Dua Okunur?

Doğumun kolay olması için kısa dua, şöyle okunur:

Bismillahirrahmanirrahim.

Rabbi yessir velâ tuassir Rabbi temmim bi’l-hayr.

Anlamı: Rabbim! kolaylaştır zorlaştırma, Rabbim hayırla tamamla!

Doğumun Kolay Olması İçin Nasıl Tesbih Çekilir?

Hamilelikte tesbih çekimi, özellikle ilk 4 ay çok önemlidir. Bebeğin sağlıklı bir şekilde anneye tutunabilmesi ve gelişmesi için, 4 y boyunca her gün SÜBHANALLAHİ VE BİHAMDİHİ tesbihatı çekilmelidir. Bu çekilen tesbihlerin ve söylenenlerin  70 bin kez söylenmesi gerekir.

Hamilelikte Okunabilecek Sureler Nelerdir?

Hamilelik boyunca okunabilecek sureler, şöyledir:

Enbiya Suresi: Kişinin hamileliğinin başlamasından bitimine kadar okuyabileceği bir suredir. Hem bebeğin hem de annenin sağlıklı olmasını sağlar. Toplam 71 tane okunması gerekir.

İnsan ve İbrahim Sureleri: Annenin kolay doğum yapmasının yanında, bu sureler doğacak bebeğin güzel ahlaklı olması için de okunabilir. Hem annenin kendisi hem de yakınları bu sureleri okuyabilirler. Belirli bir sayısı yoktur ancak doğum olana kadar okunması gerekir.

Yusuf Suresi: Doğacak çocuğun yüz güzelliğinin olması için okunabilecek bir duadır.

Editör: TE Bilisim