Sağlıklı olmak için okunan dualar, hasta kimselerin sağlıklarına kavuşmaları için veya kişilerin güç kaybetmemeleri, elden ayaktan kesilmemeleri için okunan dualardandır. Sağlık için okunan dualardan en tesirli olarak kabul edileninin okunuşu ve anlamı şöyledir:

Bismillahirrahmanirrahim

Allahümme inni es’elüke’s-sebate fi’l-emri.

Ve es’elüke ‘azimete’r-ruşdi.

Ve es’elüke şükra ni’metike ve hüsne ‘ıbadetike.

Ve es’elüke Usanen sadikan ve kalben selimen.

Ve e’uzü blke mln şerri ma te’lemü Ve es’elüke min hayrı ma te’lemü Ve esteğfiruke mimma te’lemü inneke ente ‘allamü’l-ğuyub.

Anlamı:  Allah’ım! Senden dinde sebat etmemi istiyorum.Senden doğrulukta kararlı olmak istiyorum. Senden nimetlerine şükretmek ve ibadetlerini en güzel biçimde yapmak istiyorum. Senden doğru söyleyen bir dil, sağlıklı ve sana teslim olan bir kalp istiyorum. Bildiğin her zararlı şeyin şerrinden sana sığmıyorum. Bildiğin her hayırlı şeyi istiyorum. Bildiğin her günah için bağışlamanı diliyorum. Sen gizli olan şeyleri çok iyi bilensin.

Peygamber Efendimizin Sağlık Duası Nasıl Okunur?

Hz. Muhammed’in okuduğu şifa duası, şöyledir:

Allahümme inni es elüke sıhhate vel afiyete vel emanet ve hüznel hulkı verridae bilkaderi bi rahmetike ve erhamerrahimin.

Anlamı: Ya Rabbim! Senden sağlık, sıhhat ve afiyet diliyorum. Emanete hıyanet etmemek, güzel ahlaktan ve kaderden razı olmak istiyorum. Ey merhamet sahiplerinden en merhametlisi, merhametin hakkı için bunları bizlere nasip et.

Bu dua, okunması ve ezberlenmesi kolay bir dua olduğu iççin hastaların iyileşmesi ve sağlıklarına kavuşmaları için okunan dualardan biridir. Bu dua, yoğun bakımdaki hastalara okunursa hasta iyileşir, ölüm döşeğindeki hastalara okunursa acılarını hafifletir, buyrulmuştur.

Tüm Şifa Duaları Nasıl Okunur?

Şifa dualarının okunuşları, genellikle abdestli ve namazdan sonra yapılır. Ancak bu genelleme, her dua için geçerli değildir. Kişilerin abdest alma imkanları yoksa içlerinden gelerek okudukları şifa duaları da Allah’ın izniyle kabul olur. Bu duaların Perşembe veya Cuma günlerinde de okunma zorunluluğu yoktur. Ancak özellikle erkeklerin Cuma namazının farzını kıldıktan sonra ettikleri duaların daha makbul olduğu söylenmiştir.

Sağlıklı Olmak İçin Hangi Dua Okunur?

Hasta olmamak için okunacak dua, şöyledir:

Allâhümme ‘âfinî fî cesedî ve ‘âfinî fî besarî vec’alhül-vârise minnî lâ ilâhe illallâhül-halîmül-kerîm.

Sübhânellâhi rabbil-‘arşil-azîm. Vel-hamdü lillâhi rabbil- ‘âlemîn.”

Anlamı: “Allah’ım! Bedenime sağlık ver, gözüme sağlık ver, sağlığı benim varisim kıl (son nefesime kadar beni sağlıklı eyle). Halîm ve kerim olan Allah’tan başka ilâh yoktur. Ulu Arş’ın sahibi Allah’ı noksan sıfatlardan tenzih ederim. Her türlü övgü âlemlerin Rabbi Allah’a mahsustur.”

Bu dua, Hz. Muhammed tarafından Hz. Ayşe’ye söylenmiş ve her zaman sağlıklı kalmak, güçten düşmemek için okunması gereken dualardan biri olmuştur. Bu duayı sabah uyanınca ve gece uyumadan okuyan kimseler Allah’ın izniyle sağlıklı bir ömür sürecektir.

Şifa İçin Okunabilecek Ayetler Nelerdir?

Sağlık İçin okunacak ayetler, Tevbe, Yunus, Nahl, Şuara ve Fussilet Surelerinde yer alan ayetlerdir. Bu surelerin her birinin farklı ayetleri sağlık için okunmaya uygun görülmüştür. Özellikle Tevbe Suresi ağır hastaların iyileşmesi için en çok okunan ayetlere sahip suredir Bu ayetler şöyledir:

Tevbe Suresi:

9. İşterav ve ayatillahi semenen kalîlen fe saddu an sebîlih innehum sae ma kanu ya'melun

Anlamı: Allah'ın âyetlerini az bir karşılığa değiştiler de insanları onun yolundan alıkoydular. Bunların yapmakta oldukları şeyler gerçekten ne kötüdür!

14. Katiluhum yuazzibhumullahu bi eydîkum ve yuhzihim ve yensurkum aleyhim ve yeşfi sudura kavmim mu'minîn

Anlamı: Onlarla savaşın ki, Allah onlara sizin ellerinizle azap etsin, onları rezil etsin, onlara karşı size yardım etsin, mü'min topluluğun gönüllerini ferahlatsın ve onların kalplerindeki öfkeyi gidersin. Allah dilediğinin tövbesini kabul eder. Allah hakkıyla bilendir, hüküm ve hikmet sahibidir.

Editör: TE Bilisim