Ebru Okanlar / Röportaj - 15 Temmuz 2016’da FETÖ’cü hainlerin darbe girişimine karşı Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın liderliğinde büyük mücadele verildi. O gece içinde bulunduğu milletle omuz omuza darbeye karşı koyan sanatçılar Yücel Arzen ve Bahadır Yenişehirlioğlu hissettiklerini ve şahitliklerini paylaştı.

“FETÖ’YE DAİR HİSLERİMDE YANILMAMIŞIM”

15 Temmuz gecesi neler yaşadığını sorduğumuz Sanatçı Bahadır Yenişehirlioğlu, “Bu soruyu yanıtlayabilmek için kötülüğün çıkış yerine geri dönerek bakmanın daha aydınlatıcı olduğunu düşünüyorum. Bu hain kalkışma büyük bir sahtekârlık ardında gizleniyor. Sadece hisle algılayacağımız ve asla kalben ısınamayacağımız insanlardan oluşan kümelenmelerin ve yapılanmaların desteklendiğini ve korkulmaması gerektiğini ifade etmelerine rağmen itirazımı ortaya koyuyor ve bu gizli ajandalı gayretlerde bir kötülük olduğunu hissediyor ama delillendiremiyordum. Önceye dayalı bu bilinç ile refl eks olarak Acıbademde kendimi sokağa attım ve devamında mücadeleye katkı sundum. Hislerimde yanılmadığımı anlamıştım. Artık kararlı bir açıklıkla ortaya çıkan görüntüler perdeleri yırtmış, maskeleri indirmiş haklılığımı ortaya çıkarmıştı. İstenen delil artık aşikârdı.” dedi.

TANIKLIĞIMI ANLATMAK İSTEDİM”

15 Temmuz öncesi darbelerin Türkiye’de artık gerçekleşmeyeceğine inandığını ifade eden Yenişehirlioğlu, “Kara Güneş romanımı yazmamı sağlayan sebep gerçekçi kararlarımda inatçı olmam gerektiği duygusudur. Tarihsel bir tanıklığımı bilinç uyandıracak kalıcı bir eserle taçlandırmak istedim. Gerçeğin bilincini oluşturmak istedim. Nesnel gerçekliği anlamak için roman ideal bir yoldu ve kendini yazdırdı. Uzun zamandır his olarak duyumsadığım ama müşahhas olarak delillendiremeyeceğim ve asla gönlümün almadığı bu zihniyeti bütün çıplaklığı ile ortaya koymanın zamanı gelmişti. Yaşananlar bunu elverişli kıldı.” ifadelerini kullandı.

‘Yazıya dökmek bir sorumluluk’

“Yaşadığımız açık ve gizli vahşeti dile getirmek ve kelama dönüştürmek yaşananların apaçık sergilenmesinden önce bu hasta düşüncenin nasıl oluştuğu ve insanları nasıl zehirlediğini anlatmak daha anlamlıydı.” diyen Yenişehirlioğlu, bunun çok önemli olduğuna inandığını söyledi.

Yenişehirlioğlu, “Bu dış güdümlü ve yıllar içinde oluşturulmuş yerli işbirlikçileriyle örgütlenmiş vahşiliğin yazıya dökülmesi bir sorumluluk ve yükümlülük. Benim yaptığım da bu aslında. Bu düzeyde bir etki iddiasını üstlenmek bir sanat ürünü için karşılığı bulunamayacak bir zenginlik benim için.” dedi.

Mücadele vurgusu

Milletin 15 Temmuz’da büyük bir mücadele vererek hainlere karşı durduğunu belirten Yenişehirlioğlu, “Direndiğimiz kalkışmayı zaferle kazanmamızın ardından olaya belli bir mesafeden roman aracılığı ile yaşanan acıların derinliğinde bakmak tarifi mümkün olmayan bir hisse neden oluyor. Bu Milletin özgürlüğüne, vatanına karşı duyduğu aşkı, bayrağı için canını feda edebileceğini ve dinini kimseye teslim etmeyeceğini bir kez daha gördük ve idrak ettik.” ifadelerini kullandı.

***

HÜRRİYET ÇAĞRISI

15 Temmuz anısına “Hürriyet Çağrısı” isimli eser hazırlayan Yücel Arzen, İstiklal Marşı'nın kabulünün 100. yılında, Türk gençleriyle İstiklal Şairi Mehmet Akif Ersoy'a, "Korkmuyoruz" cevabı verdiklerini ve "korkmuyoruz" diye başlayan bir hürriyet çağrısını seslendirdiklerini söyledi.

BAKANLIK DA DESTEK VERDİ

Projenin hayata geçirilmesinde Gençlik ve Spor Bakanlığı ile 15 Temmuz Derneğinin büyük katkısı olduğunun altını çizen sanatçı, şu bilgileri verdi: "Bütün şehitlerimizi rahmetle anarak, onların aziz hatıralarını hiç unutmadan, notaların arasına gizleyerek, Hürriyet Çağrımızı gerçekleştireceğiz. Eser şöyle başlıyor; 'Korkmuyoruz. Gecenin karanlığından hiç korkmadık. Nazlı hilal, bize cesaret veriyor. Kaybolsak buluruz. Yolumuz hakkın yolu. O yıldız gökte bizim için parlıyor. Eserin sözü ve müziği bana ait. Ama bütün büyük eserler aslında anonim olmak isterler. İnşallah bu da herkesin olacak bir eser olacak."

‘15 Temmuz’la ilgili çalışmaları destekliyoruz’
15 Temmuz Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Zekeriya Erdim ise derneğin ismiyle müsemma bir sivil toplum kuruluşu olduğunu ve 15 Temmuz ile ilgili bir ihtisas kurumu haline geldiğini söyledi. Derneğin 15 Temmuz duyarlılığına sahip kişi ve kurumlarla iş birliği içinde çalışmalar yaptığının altını çizen Erdim, "Kendi bağımsız faaliyetlerimizle birlikte başka kişi ve kurumların yaptıkları çalışmaları da destekliyor, zaman zaman ortak projeler gerçekleştiriyoruz." diye konuştu.
Editör: TE Bilisim