15 Temmuz 2016’da gerçekleşen FETÖ darbe girişiminin ardından 5 yıl geçti. Optimar Araştırma, darbe girişimiyle ilgili çarpıcı bir anket yayınladı. Anket sonuçlarına göre, darbeye karşı sokağa çıkarım diyen katılımcıların oranı AK Parti’de yüzde 69, MHP’de yüzde 53, CHP’de yüzde 34, İYİ Parti’de yüzde 27, HDP’de yüzde 29, Saadet Partisi’nde yüzde 40 çıktı.

Sokağa çıkacağını söyleyenlerin yüzde 59’u gerekçe olarak “Vatan, bayrak, devlet bekası için” derken, yüzde 19’u “Milli irade ve demokrasi”, yüzde 8,6’sı da “Darbeye karşı olduğunu” söyledi. Katılımcıların yüzde 9,7’si ise “ Cumhurbaşkanı Erdoğan için” darbeye karşı olduğunu dile getirdi. ‘Sokağa çıkmam’ diyenlerin ise yüzde 29’u buna gerek görmediğini belirtirken, yüzde 17’si bulunduğu yerde bir hareketlenme olmadığını söyledi. Katılımcıların yüzde 16’sı darbe kalkışması olmadığına inandığını ifade etti.

YÜZDE 61 ‘HAYIR’ YANITI

Türkiye’de 15 Temmuz’dakine benzer kalkışma tehdidi görüyor musunuz?” sorusuna ise katılımcıların yüzde 61’i ‘hayır’ yanıtını verdi. Yüzde 22,5’i ise halen bu tehdidi gördüğünü söyledi. Yüzde 16’sı ise fikir beyan etmedi. Katılanların yüzde 59’u benzer bir darbe girişimine karşı sokağa çıkacağını, yüzde 25’i ise çıkmayacağını ifade etti. Yüzde 15,8’i ise bu soruya yanıt vermedi.

Editör: TE Bilisim