Mimar Sinan kimdir, kısaca hayatı! Mimar Sinan eserleri ve özellikleri nelerdir? Sorusunun yanıtını sizler için haberimizde derledik. Aradan yüzyıllar geçse dahi adından her zaman bahsedilen Mimar Sinan’ın hayatı çok merak ediliyor. Ölüm yıl dönümü olması nedeniyle arama motorlarında merak konusu olan ve eserlerindeki ince ayrıntıları nasıl düşündüğü birçok kişi tarafından merak edilen Mimar Sinan hakkında araştırılan Mimar Sinan kimdir, kısaca hayatı! Mimar Sinan eserleri ve özellikleri nelerdir? Soruların yanıtını haberimizde yer verdik. İşte detaylar…

MİMAR SİNAN KİMDİR, KISACA HAYATI!

Mimar Sinan Türk mimarlık tarihindeki en büyük mimarlarından biri olan kendisine Koca Sinan’da denilmektedir. Kayserinin Ağırnas Kasabasında 1490 senesinde doğmuştur. Osmanlı Devletinde Ermeni, Rum, Bulgar, Macar gibi farklı kökenlere sahip olan çok sayıda kişi çocukluğunda devşirme yöntemi ile eğitilir ve ardından devlette önemli olan memurluk görevlerine dahi getirilirlerdi.

Devlet görevlerinde devşirmelere Türklerden daha fazla görev verilmekteydi. Bunun sebebi ise devşirmelerin akrabalarını kayırarak farklı görevlere getiremeyecekleriydi. Mimar Sinan’da devşirme olan bir çocuktu ve kendisi isteyerek 21 ya da 22 yaşında devşirilmiş ve İstanbul’da acemi ocağına alınmıştır.

MİMAR SİNAN ESERLERİ VE ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Bir medeniyetin mimarı olan Sinan; Kanuni Sultan Süleyman, 2. Selim ve 3. Murat dönemlerine damga vurmuş bir kişidir. Sinan eserlerinde bina yönlendirmeleri (kuzey-güney-doğu- batı yönleri) gün ışığını çok iyi kullanıyordu. Ayrıca ustanın inşa ettiği cami ve köprülerden de anlaşıldığı üzere geniş açıklıkları seven Sinan bunların hepsini çelik destekler olmadan geleneksel yöntemlerle yapıyordu.

Mimar Sinan 99 yıllık ömrüne; 81 cami, 51 mescit, 55 medrese, 26 darül-kurra, 17 türbe, 17 imarethane, 3 darüşşifa (hastane), 5 su yolu, 8 köprü, 20 kervansaray, 36 saray, 8 mahzen ve 48 de hamam olmak üzere 375 eser sığdırmayı başarmıştır.

Mimar Sinan'ın ustalık eserim dediği Edirne'deki Selimiye Cami Dünya Kültür Mirası listesinde yer alıyor. Birçoğu İstanbul'da olsa da ülkemizin birçok yerinde onun bu başyapıtlarına rastlamak mümkün.

Editör: TE Bilisim