Montreal'deki McGill Uluslararası Tüberküloz Merkezi’nde doktora öğrencisi Lena Faust ve Alberta Üniversitesi Tüberküloz Programı Değerlendirme ve Araştırma Birimi’nin yöneticisi Courtney Heffernan tarafından ortaklaşa yazılan makale, “Tüberkülozdan Kaynaklanan Yatılı Okul Ölümleri Kaçınılmaz Değildi, Kasıtlı İhmalden Kaynaklandı” başlığıyla Globe and Mail gazetesinde yayımlandı.

İHMAL, KÖTÜ MUAMELE…

Yatılı kilise okullarındaki ölümlerin uzun süredir devam eden salgının kaçınılmaz sonucu olarak değil, yatılı okul sisteminin mimarlarının “kasıtlı ihmal ve kötü muamelesi” sonucu yaşandığı öne sürülen makalede, “Tüberküloz, doğrudan birey ve nüfus düzeyindeki eşitsizlikle şekillenen bulaşıcı bir hastalıktır. Yetersiz beslenme, aşırı kalabalık ve yetersiz havalandırma da dahil olmak üzere sağlığın sosyal belirleyicilerinin veremin gelişmesine ve yayılmasına katkıda bulunduğu ve bu koşulların yatılı okullarda yaygın olduğu iyi bilinmektedir” değerlendirmesinde bulunuldu.

HÜKÜMET 1907’DE UYARILMIŞTI

Kanada Yerli İşleri Departmanı’nın doktoru ve baş sağlık görevlisi Peter Henderson Bryce’ın 1907 gibi erken bir tarihte yatılı okullarla ilgili raporlar hazırladığı kaydedilen makalede, o bulguların bile “kasıt” için yeterli kanaat oluşturduğu belirtildi. Makalede Dr. Bryce’ın yerli çocukların yaşam koşullarını iyileştirmek için federal hükümete sunduğu tavsiyelerin uygulama maliyetinin yüksekliği gerekçesiyle göz ardı edildiği belirtildi.

13 okulun kayıtları açıklanacak

Bin 300’e yakın isimsiz çocuk mezarının bulunduğu yatılı kilise okulları skandalında yeni bir gelişme yaşandı. Daha önce 751 çocuk mezarının bulunduğu Saskatchewan eyaletindeki Katolik Kilisesi, 13 yatılı kilise okulunun kayıtlarını açıklamayı kabul etti.

KANADA ORDUSU DA DESTEK VERECEK

Bir mektupla duyurulan karar, kiliselerin arşivlerini kamuoyuna açmasının ilk adımı olarak görülüyor. Yatılı kilise okullarına ait alanlarda başlatılan isimsiz mezar aramalarına Kanada ordusu da destek verecek. Kanada Savunma Bakanı Harjit Sajjan, çocuk mezarlarının bulunmasına yönelik çalışmalara her türlü yardımı sağlamaya hazır olduklarını söyledi.

Editör: TE Bilisim