Türk Hava Kurumu ( THK) bazı medya organlarında çıkan "THK eski yöneticisi Bayram Duman “Oradaki yangın helikopter ile değil uçaklarla söndürülebilecek bir yangın. Helikopter yeterli değil” haberlerine yanıt verdi.

THK tarafından yapılan açıklamada;

"THK eski yöneticisi Bayram Duman “Oradaki yangın helikopter ile değil uçaklarla söndürülebilecek bir yangın. Helikopter yeterli değil” açıklamasında bulunmuştur.

Ülkemizde ve dünyada orman yangınlarıyla mücadelede çoğunlukla kullanılan K-32 ve Mi-8 cinsi yangın söndürme helikopterlerinin su taşıma kapasitesi 2,5 tondur. Bu helikopterler uçakların su ikmali yapabildiği su kaynaklarının yanında, Orman Genel Müdürlüğü tarafından yangına hassas bölgelerde her 5 km de bir tane olacak şekilde yapılan, 400 ila 1.200 ton kapasitesi olan havuz ve göletlerden su ikmali yapabilirken uçaklar bunları yapamamaktadır. Helikopter 1 saatte 8 defa (20 ton) su ikmali yapabilirken uçaklar 1 saatte 2 defa (8 ton) su ikmali yapabilmektedir.

"HELİKOPTERLER THK UÇAKLARINDAN ÇOK DAHA EFEKTİFTİR"

Kısaca, helikopterler hem maliyet hem kapasite hem de kullanılabilirlik açısından THK uçaklarından çok daha efektiftir.
Türk Hava Kurumu eski yöneticisi Bayram Duman, orman yangınları yaşanırken THK’nın uçaklarının bekletildiğini ifade ederek, “Bizim uçaklarımız kişisel hırslar yüzünden hangarlardan çıkarılmıyor oysa bu yangınları biz bir saatte söndürürdük” açıklamasında bulunmuştur.

THK uçakların hiçbirini modernize etmemiş ve bozulan uçaklar için parça bulmak yerine masraftan kaçmak için diğer uçakları parça için kullanmıştır.

"UÇAKLAR TEKNİK OLARAK UÇUŞA ELVERİŞSİZ"

THK uçaklarını tamir etmemiş ve masraftan kaçınıp uçakları modernize ve tamir etmediği için uçakları birbirlerinden parça ala ala uçurmaya devam etmiştir. 9 uçaktan geriye 3 uçak kalmış bunların da motorlarında ciddi sorunlar olduğu için en ufak aksaklıkta düşebilir hale gelmiştir. Bu noktada da THK’nın 2009-2018 yılları arasındaki eski yönetimlerinin devletten aldıkları ödeneği nereye kullandıkları konusunda bazı soru işaretleri vardır. Dolayısıyla söz konusu uçakların kullanılmaması kişisel hırslar yüzünden değil uçakların teknik olarak uçuşa elverişli olmamasından kaynaklanmaktadır." ifadelerine yer verildi."

Editör: TE Bilisim