Peyzaj mimarı olmak için gereken eğitimleri alıp başarılı bir şekilde tamamlayan ve kamu kuruluşlarında çalışmak isteyen bir kişinin Kamu Personel Seçme Sınavı’na (KPSS) girmesi ve yeterli puanı alması halinde kamu kuruluşlarında uygun pozisyonlara ataması gerçekleştirilir. Son zamanlarda belediyelerin çevre düzenlemelerine ağırlık verme istekleri, şehirleşmenin artması ile de toplu konutlara talebin fazlalaşması sebebiyle peyzaj mimarlarına ihtiyaç günden güne artmaktadır. Fakat kamu kuruluşlarına sınırlı sayıda atama yapılmaktadır.

Özel iş yerlerinde çalışmak isteyen peyzaj mimarları çeşitli kuruluşlara başvurarak işlerini icra ettirebilirler. Özel iş yerlerinde çalışma koşulları biraz daha zorlaşabilir ve özel iş yerlerinde çalışan peyzaj mimarları kamu kuruluşlarında çalışan peyzaj mimarlarına göre mesai saatleri içerisinde daha yoğun çalışmak zorunda kalabilirler.

Kendi bürosunu açmak isteyen peyzaj mimarları ise gerekli yerlere başvurularını yaptıktan sonra büro açabilirler ve işlerini yapabilirler. Peyzaj mimarlığı insanların yeteneklerine ve tercihlerine göre birçok alanda iş imkanı sunmaktadır.

Peyzaj Mimarlığı Nedir?

Peyzaj mimarlığı doğal alanların planlamasını, tasarımını ve düzenlemesini yapan meslek grubudur. Peyzaj mimarları masa başında ve aktif olarak arazilerde çalışırlar. Okul başarısı dışında gözlem gücü yüksek, yaratıcı yönü fazla olan, değişen ortamlara adapte olmakta zorlanmayan, diğer çalışma arkadaşları ile çalışma konusunda kolay organize olan, doğa ile uğraşmayı seven insanların tercih edebileceği mesleklerden biridir. Bu özelliklere sahip olan insanların peyzaj mimarlığını seçmesi halinde meslekte daha kolay ilerleme ve daha başarılı olma şansı vardır.

Peyzaj Mimarlığı İş Alanları Nelerdir?

Peyzaj mimarlığı iş alanları kişinin tercihine göre şekillenir ve peyzaj mimarları birçok alanda görev alabilir. Peyzaj mimarları Peyzaj Sanat, Genel Toprak Bilgisi, Jeomorfoloji, Perspektif Çizim Tekniği vb. gibi birçok ders aldıkları 4 yıllık lisans eğitimden başarılı bir şekilde mezun olduktan sonra çalışmayı istedikleri alanları belirleyebilirler. Peyzaj mimarlığı mesleğini tercih eden kişiler peyzaj teknikerliği, tasarım yapma, planlama yapma, çevre ve doğa korumacılığı, bitki üreticiliği, bitki yetiştirme, bitkisel tasarım gibi alanlardan ilerlemek istedikleri alanları seçip uygun pozisyonlarda yeri bulunan özel iş yerleri ve kamu kuruluşlarında görev alabilirler. Ayrıca lisans eğitimini tamamlayıp yüksek lisans, doktora eğitimleri almayı tercih eden kişiler akademik alanda ilerleyebilirler.

Peyzaj Mimarları Nerelerde Çalışabilir?

Peyzaj mimarlarının çalışabilecekleri yerler seçtikleri alanlara göre belirlenir. Peyzaj mimarları arazide de görev aldıkları için bazen zorlu koşullarda çalışmak zorunda kalabiliyorlar. Peyzaj mimarları çalışmalarını şehir planlamacısı, ziraat ve orman mühendisleri, inşaat mühendisleri, proje uzmanı, işçiler gibi meslek gruplarıyla birlikte yürütmektedir.

Peyzaj mimarlarının görev alabilecekleri başlıca yerler şu şekilde sıralanabilmektedir:

  • Belediyeler
  • Kent Estetik Kurulları
  • Tarım İl Müdürlükleri
  • Şehir ve Bölge Restorasyon Şirketleri
  • Mimarlık Ofisleri
  • Orman Bakanlığı
  • Devlet Su İşleri
  • Karayolları

Peyzaj Mimarlığı Maaşı Ne Kadar?

Peyzaj mimarlığı maaşları kişinin çalıştığı yere göre değişkenlik gösterir. Kendi iş yerinde çalışan biri için belirli bir fiyat aralığı söylemek çok mümkün değildir. Bu noktada kişinin kazancı yaptığı işlerle bağlantılı olarak değişmektedir. Kamu kuruluşunda çalışan peyzaj mimarları o dönemdeki asgari ücretin 2-3 katı kadar maaş alabilirler. Özel kuruluşlarda çalışan peyzaj mimarları ise o dönemdeki asgari ücretin 3-4 katı kadar maaş alabilirler. Peyzaj mimarlığı, kişinin yeteneğine ve çalışma disiplinine göre de farklı düzeylerde gelir sunabilecek bir meslektir.

 

 

Editör: TE Bilisim