Osmanlı Safevi ilişkileri hangi padişah döneminde başlamıştır? Sorusunun yanıtını sizler için haberimizde derledik. XV. asrın sonlarıyla XVI. asrın başlarında İran’daki Safevîler ve Osmanlı Devlet ile ilgili yapılan ilk diyalog hakkında arama motorlarında merak konusu olan Osmanlı Safevi ilişkileri hangi padişah döneminde başlamıştır? Sorusunun yanıtını sizler için haberimizde derledik. işte tüm detaylar haberimizde…

OSMANLI SAFEVİ İLİŞKİLERİ HANGİ PADİŞAH DÖNEMİNDE BAŞLAMIŞTIR?

Osmanlı-Safevi ilişkileri Yavuz Sultan Selim döneminde başlamıştı. Yavuz Sultan Selim’in Safeviler üzerine sefere çıkmasının nedeni Şiilik propagandası yaparak Sünnî Osmanlı Devleti’ne karşı bir güç oluşturmaktı.

Doğudaki Şii tehlikesini yakından takip etme imkânı bulan Yavuz Sultan Selim, 1514 tarihinde Çaldıran Muharebesi’ni yaparak Safevilerin Anadolu’yu ele geçirme çabalarını boşa çıkarmıştı.

Safevilerin Anadolu’yu ele geçirme çabaları Kanuni Dönemi’nde de devam etmiştir. Şah İsmail’den sonra yerine geçen Şah Tahmasb, Anadolu’da ayaklanmalar çıkarmaya başlamıştır. Bunun üzerine Kanuni Sultan Süleyman, batıdaki Habsburglarla yürüttüğü mücadeleden fırsat buldukça Safeviler üzerine seferler düzenlemiştir. Bu seferler sonucunda Tebriz, Azerbaycan, Bağdat ve Basra Osmanlı Devleti’ne geçmiştir.

Safevilerin barış istemesi üzerine iki devlet arasında 1555 yılında Amasya Antlaşması imzalanmıştır. Bu antlaşma ile Doğu’daki hâkimiyet Osmanlı Devleti’ne geçmiştir. Doğu Anadolu, Tebriz ve Azerbaycan Osmanlı Devleti’ne bırakılmıştır. Bu antlaşma ile Basra Körfezi’nin kontrolü Osmanlı Devleti’nin eline geçmiştir.

Editör: TE Bilisim