Müslümanlar farz olan beş vakit namazını eda etmek için namaz vakitleri hususuna ehemmiyet vermektedir. Zira vaktinden önce kılınan bir namaz, farz olan namaz borcunu üzerimizden kaldırmayacağı gibi, vaktinden sonraya yani kazaya bırakılması büyük mesuliyet ve günahtır. Bu nedenle namaz vakitlerine dikkat etmeli, namazlar vaktinin girişinden itibaren müstehab olan süre içerisinde eda edilmeye gayret etmelidir. Peki, Sabah namazı ne zaman kılınır? Sabah namazı vakti ne zaman girer ve ne zaman biter? Bilgiler yazımızda.

Vaki: Namazın 6 şartından (Hadesten taharet,, necasetten taharet, setr-i avret, istikbal-i kıble, vakit, niyet) beşiğncisi "Vakit"tir. Yani namazın farz olabilmesi için vaktin girmiş olması gerekmektedir. Vakti girmeyen namazdan kişi mesul değildir. Aynı zamanda vakti girmeyen bir namazın erken kılınarak (hanefi mezhebine göre Hac ibadetindeki husus müstesna olmak üzere) edası da mümkün değildir. Yani erken kılınan namaz, henüz üzerimize farz olmadığından, borç ödenmiş de sayılmaz.

Sabah namazı ne zaman kılınır? Sabah namazı vakti ne zaman girer ve ne zaman biter?

Sabah namazı vaktinin girişi bulunduğunuz bölgedeki imsak vakti ile beraber başlayıp, güneşin doğuşuna kadar devam eder. 

Hanefi mezhebine göre sabah namazının biraz geç kılınması (cemaatin artmasının sağlanabilmesi açısından) müstehap görülmüştür. 

Şafii mezhebine göre farzda acele etmenin faziletine binaen ilk vakitlerde kılınması güzel görülmüştür. 

Sabah ezanı ise bu vaktin yaklaşık ortalarında, güneşin doğuşuna ortalama bir saat kala okunmaktadır. Yani ezan okunmadığı halde imsak vakti çıkmış ise ezan beklenmeden sabah namazı kılınabilir. Çünkü sabah namazının ezanı vaktin yeni girdiğini belirtmek için değil, Müslümanları namaza hazırlamak içindir.

Diğer vakitlerde ise ezan beklemek mühimdir zira bir önceki vaktin çıkıp, sonraki vaktin girdiğine işarettir.

Sabah namazı vakti içerisinde o günün sabah namazının sünnetinden başka nafile namaz kılınmaz ancak geçmiş farzlar (hangi vakit olursa olsun) kaza edilebilir.

GÜNCEL DİYANET NAMAZ VAKİTLERİ İÇİN TIKLAYINIZ!

Editör: TE Bilisim