Türkiye'nin yerli ve milli imkânlarla ürettiği savunma sanayii ürünleri dünyada kendinden söz ettirmeye devam ediyor. Hiç şüphesiz bu ünün salınmasında başı çeken Bayraktar TB2 Silahlı İnsansız Hava Aracı’na (SİHA) dair Baykar Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar’dan açıklama yapıldı.

“TELEPLERE YETİŞMEKTE ZORLANIYORUZ”

Yönetim Kurulu Başkanlığını yaptığı TEKNOFEST kapsamında Tuz Gölü’nde düzenlenen Roket Yarışları’nı izlemek için Aksaray’da konuşan Bayraktar, Baykar Savunma’nın geliştirdiği insansız hava araçlarına ilişkin bilgi verdi. Türkiye’nin ürettiği insansız hava araçlarına tüm dünyadan ilgi olduğunu ifade eden Bayraktar, “Bayraktar TB2, Bahar Kalkanı, Zeytin Dalı, Fırat Kalkanı ve son olarak da Azerbaycan’daki harekâta katıldı. Bahar Kalkanı ve Azerbaycan Karadağ’daki harekâtlardan sonra dünyanın ilgisi çok arttı. Hatta Bayraktar TB2 için ‘zaman zaman talepleri yetiştirmekte zorlanıyoruz’ diyebilirim.” ifadelerini kullandı.

“AKINCI’YA DA YOĞUN İLGİ VAR”

Akıncı Taarruzi İnsansız Hava Aracı (TİHA) için çalışmaların devam ettiği bilgisini veren Bayraktar, “Akıncı daha gelişmiş bir sistem. Çünkü çok daha stratejik görevleri yapabiliyor. Akıncı’nın ilk teslimatını gerçekleştirdik. Ona da yoğun bir ilgi var. Henüz o taleplere yanıt vermedik. Çünkü hava araçlarımızı teslim etmeyi ve kalifiye etmeyi bekledik.” diye konuştu. Bayraktar, “Bir yandan Bayraktar TB3 ve Muharip İnsansız Uçak Sistemi (MİUS) projelerimizi hızla geliştirmeye devam ediyoruz.” dedi.

‘MİUS ön tasarım aşamasında’

Mius projesinin ön tasarım aşamasında adım adım ilerlediklerini belirten Bayraktar, “İnsansız savaş uçağımız, dünyadaki diğer örneklerinden farklı olarak kısa pistli uçak gemilere de inip, kalkabilecek. O şekilde tasarlanıyor. Bu da muharebe sahasında devrim olacak, diyebilirim. Bunun yanında dünyada yine kısa pistli uçak gemilerine inebilecek, ‘TCG Anadolu’muza inip, kalkabilecek.” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim