Develerin çölde yemeyi çok sevdiği, yedikçe de ölüme doğru götüren Harese dikeni nedir? Çöl dikeni neye denir, özellikleri neler? Harese ne demek? Yediği zaman devlerin kan kaybından ölmesine yol açan "harese dikeni" denilen çöl dikeni bitkisinin özellikleri ve adını aldığı "harese" kelimesinin anlamı merak konusu oldu. Peki, Harese dikeni nedir? Çöl dikeni neye denir, özellikleri neler? Harese ne demek? Detaylar haberde.

Harese dikeni nedir? Çöl dikeni neye denir, özellikleri neler? 

Rivayete göre devlerin çölde yemeyi çok sevdiği bir diken vardır. Harese dikeni de denilen çöl dikeni bitkisi. Develer bu dikenden bir kez yediği zaman, ağzı kanayıp tuzlu kanın tadı hoşuna gittikçe daha çok yemesine ve sonunda da kan kaybından ölmesine yol açar.Peki, Harese dikeni nedir? Çöl dikeni neye denir, özellikleri nelerdir?

Develerin oldukça dayanıklı olduğu ve susuz bir şekilde günlerce, kilometreleri bulan yolculuklar yapılabildiği bilinmektedir.

Ancak develer bu dikenleri çok sevdiklerinden dolayı gördükleri yerde kopararak çiğnemeye başlarlar. 

Bu dikenler ise oldukça sert ve keskin olduklarından dolayı devenin ağzında ciddi yaralanmalara yol açar.

Yaradan gelen kan, devenin hörgücünden gelen tuz ile birleşir ve bu karşmaşık tat develerin oldukça hoşuna gitmektedir.

Bu yüzden deve dikenleri yemekten asla vazgeçmez ve yedikçe de dikenler nedeniyle daha ciddi şekilde yaralanıp kanaması artar. Sonunda deve kan kaybından ölür ya da ağzında bulunan kanın fazlalığından dolayı kendi kanında boğulur.

Harese ne demek?

Harese "harasa" kelimesi Arapça "ha-rı-sad" ile "hırs" kökeninden gelmektedir. İhtiras, muhteris kelimeleri de aynı kökten türemiştir.

Kâmûs-ı Türkî'de Osmanlıca / Arapça "hırs" kelimesinin anlamı: Tama', açgözlülük, şiddetli arzu, şiddet ve inhimâkle (aşırı düşkünlük, kapılmak) bir şeyin üzerine düşme: "Hırsını yenemedi / Hırsla paraladı."

Editör: TE Bilisim