Tunus ile Türkiye arasında bundan tam 45 yıl önce ilginç bir olay yaşandı. Tunus'ta 1 ay boyunca kalan ve burada sayısız konser veren Emel Sayın, dönemin Tunus Devlet Başkanı Habip Burgiba tarafından sıcak bir şekilde uğurlanmıştı. Bu uğurlamada çekilen kareler, Türkiye basınında da geniş yankı buldu. İddialara göre Tunus devlet başkanı Emel Sayın'a aşık olmuştu. Emel Sayın'ın bir süre sonra Tunuslu lider tarafından yeniden davet edilmesi, ancak Sayın'ın önceki ziyaretinde çekilen fotoğrafları gerekçe göstererek bu daveti geri çevirmesi Türkiye ve Tunus arasında büyük bir krize neden olmuştu.

İşte 45 yıl önce gerçekleşen olayın ayrıntıları;

1977 yılında, Türkiye ile Tunus Dışişleri birbirine girdi. Kuzey Afrika'daki bu Arap ülkesiyle aramızda tatsız günler yaşanıyor. Ankara'nın politik kulislerinde gerginliğe yol açan olay hiç de alışıldık türden değil. Sorunun kaynağı bu kez bir sanatçı: Emel Sayın...

TÜRK SANATÇILARI DAVET EDERDİ

Modern Tunus'un kurucusu Burgiba, 1975 yılında çağırdığı Emel Sayın, Tunus'ta tam bir ay kalmış, konser üzerine konser vermişti. Ülkeden ayrılacağı akşam, Habip Burgiba, sarayının altın yaldızlı konser salonunda 200 kişilik bir davet düzenlemişti. Sayın, ülkedeki son konserini Burgiba'nın huzurunda vermiş, Tunus Devlet Başkanı da sonrasında kendisini şiltle ödüllendirmişti.

BİR KEZ DAHA DAVET ETTİ


Burgiba, 1977'de Emel Sayın'ı bir kez daha ülkesine çağırdı. Sanatçı, Eylül sonunda yine Tunus'a gidecek ve konserler verecekti. Anlaşma yapıldı, ilanlar, afişler hazırlandı, konser salonlarından gün alındı.

EMEL SAYIN BU KEZ GİTMEDİ

Ancak Emel Sayın son anda Tunus'a gitmekten vazgeçti. Çıkan dedikodulara göre Tunus devlet başkanı Emel Sayın'ı Tunus'tan göndermeyecekti. Çünkü ona aşık olmuştu. Evli olan Emel Sayın O tarihte 76 yaşında olan Burgiba'ya duyulan kıskançlık nedeniyle, Emel Sayın, Tunus konserlerini iptal ettirmişti. Diplomatik girişimler sonrasında Türkiye ile Tunus arasındaki kriz giderildi...

EMEL SAYIN'IN AÇIKLAMASI

Emel Sayın yıllar sonra bu olay fotoğrafla ilgili şu açıklamayı yaptı: "Kartaca Sarayı'ndaki konserime Tunus Cumhurbaşkanı Habib Burgiba bayıldı. Konser sonunda boynunda bir kolye vardı, o kolyeyi çıkarıp boynuma taktı. Takarken de sarılıp öptü. Türkiye'ye geldim, gazetelerde o resim ve altında 'Aşk yaşıyorlar' yazıyordu. Böyle bir şey olabilir mi? Yine o konserde Habib Burgiba sahneden inince kulise bir zarf gönderdi. Zarfın üstünde benim adım yazıyordu. Açtım, içinde hediye olarak oldukça yüklü miktarda para vardı. Şaşırdım kaldım. Ama almadım o parayı. Geri göndermek de saygısızlık olacaktı. Ben de bütün saz arkadaşlarıma dağıttım."

EMEL SAYIN KİMDİR?

Emel Sayın 20 Kasım 1945 yılında Sivas'da dünyaya geldi. Sayın'a 1998 yılında Türkiye hükûmeti tarafından Devlet Sanatçısı unvanı verildi. 1926'da Türkiye'ye gelen muhacir ailenin dört kız çocuğundan en büyüğüdür. Babasının Toprak Mahsulleri Ofisinde Tekel baş memuru olarak görev yaptığı Sivas Şarkışlada doğdu.

Müzik kariyerine küçük yaşlarda adım atar ve ilk olarak 13 yaşında Arif Sami Toker'den müzik dersleri almaya başlar. Toker'in yetiştirdiği en ünlü ve yetenekli sanatçı olarak kabul edilir. Üç yıl Münir Nurettin Selçuk'tan ders alarak müzik eğitimine devam eder. Uzunköprü, Edirne'de Gazi Turhan Bey Ortaokulu ve Çapa Anadolu Öğretmen Lisesinden mezun olduktan sonra üç yıl süresince İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Beşiktaş Şan Bölümü'nde Fransa'da zamanında Münir Nurettin Selçuk'a da hocalık yapmış olan şan hocası Alis Rosenthal'dan dersler alır. Yine aynı dönem arkadaşları Mine Mater, Erkin Koray ile birlikte Muhittin Sadak'tan da solfej dersleri alır. Bu arada Hürriyet Haber Ajansı'nın açtığı yarışmada Münir Nurettin Selçuk'a ait klasik bir eser okuyarak ‘Ses Kraliçesi’ seçilir.

Emel Sayın, henüz 17 yaşındayken Ankara Gençlik Parkı'nda Necdet Yazar'ın gazinosunda ilk defa sahneye çıktı. 1963 yılında Ankara Radyosu'na sınavla solist olarak girdi ve yaklaşık yedi yıl hizmet verdi. Ankara seyircisi karşısında sahne tecrübesi kazanan sanatçı, Egemen Bostancı'nın teklifiyle İstanbul müzik piyasasına transfer oldu ve Lalezâr Gazinosu'nda assolist olarak sahne almaya başladı. Bu arada İstanbul Radyosu'na geçti ve İstanbul'a yerleşti. İstanbul'a gidişiyle yoğun bir çalışma dönemine giren Emel Sayın pek çok müzik albümünün yanı sıra sinema filmlerinde de rol aldı. İstanbul'a gidişiyle ilk stüdyo albüm çalışması Sus Sus Sus'a imza atarak sanat kariyerini başlatan sanatçı aynı yıl Gel Gel Gele ve Doyamadım Sana çalışmalarına 1971 yılı içerisin de imza atarak sanat kariyerine iki teklikten oluşan üç ayrı plak çalışması ile giriş yapan Emel Sayın' ın ilk plak çalışmasında yer verdiği şarkı başrollerini Hülya Koçyiğit ve Erol Büyükburç'un paylaştığı 1968 yapımlı "Sus Sus Kimseler Duymasın" isimli filme ismini veren şarkıda film müziği olarak yer almıştır.


Sanatçı 1972 yılında Son On Yılın En Sevilen On Şarkısı adında on Türk sanat müziği şarkısından oluşan albümünü çıkarmış, albüm 100 bine yakın satarak rekor kırmıştır.[1] Yine bu albümde yer alan şarkı çeşitli Türk filmlerinin film müziği olma özelliği de göstermektedir. İstanbul Plakçılık'tan çıkmış ve ön kapağında sanatçıya ait bir resim adının da yazılı olduğu albüm kırmızı renkli fon kapağıyla yayınlanmıştır. 1973 yılında Emel Sayın 73[2] ve sonraki sene yılında ise Emel Sayın 74 müzik albümü yayınlandı. Modern Folk Üçlüsü ile Hasan Cihat Örter'in düzenlemelerini yaptığı "İstanbul Şarkıları" adlı müzikal çalışmada bulundu, Yapı Kredi Bankası destekli albüm çalışması yaptı.

1966 yılında 21 yaşındayken ilk eşi İsmet Kasapoğlu ile evlenmiş, 1975 yılında boşanmışlar ancak 1976 yılında yeniden evlenmişlerdir. Yine 1979 yılında yeniden boşanmışlardır. 20 Haziran 1979 tarihinde Selçuk Aslan ile evlenmiş, Eylül 1981 tarihinde boşanmışlardır. 4 Haziran 1986 tarihinde David Younnes ile evlenen sanatçı bu evliliğini de 1999 yılında sonlandırmıştır.

EMEL SAYIN ALBÜMLERİ - ŞARKILARI

Stüdyo albümleri

1971: Sus Sus Sus
1971: Gel Gel Gel
1971: Doyamadım Sana
1972: Son On Yılın En Sevilen On Şarkısı
1975: Emel Sayın 73
1975: Emel Sayın 74
1975: Emel Sayın 75
1975: Emel'in Dünyası
1976: Emel Sayın 76
1977: Emel Sayın (İran)
1978: Sensiz Olmuyor

1979: Rüzgar
1980: Emel'in Seçtikleri
1982: Bir Şarkıdır Yalnızlığım
1985: Sevgiler Yağsın
1985: Emel Sayın '85
1986: Sevgisiz Yaşayamam
1986: Emel Sayın Sizlerle
1988: Sevdalılar
1989: Kanımda Kıvılcım
1990: Üzüldüğün Şeye Bak
1991: İstanbul Şarkıları
1992: Gücendim Sana
1993: El Bebek Gül Bebek
1997: Başroldeyim
2000: Ah Bu Şarkılar
2000: Dinle 2001
2006: Emel Sayın Münir Nurettin Söylüyor

Single/Tekliler

2009 - Haylazım
2011 - Mavi Boncuk
2013 - Hep Bana

EMEL SAYIN FİLMLERİ

İstanbul'a gidişiyle yoğun bir çalışma dönemine giren Emel Sayın pek çok müzik albümünün yanı sıra sinema filmlerinde de rol aldı. Ancak, 1970'lerin ortasından itibaren sinemadan uzaklaşarak yalnızca müzikle ilgilenmeye başladı. 2001 yılında Mehmet Ali Erbil'le birlikte Aşkım Aşkım adlı televizyon dizisinde rol aldı. Daha sonra Karınca Yuvası adlı dizide rol aldı. Mavi Boncuk adlı filmi Tarık Akan'la oynadığı adına takma isim konan filmi olarak geçmektedir. 53. Uluslararası Antalya Film Festivali'nde "Yaşam Boyu Başarı Ödülü" almıştır.

1970 - Şampiyon

1971 - Makber, Hicran ve Feride

1972 - Süreyya, Gülizar

1973 - Yalancı Yarim, Düşman

1974 - Mavi Boncuk, Hasret

1977 - Acı Hatıralar

1980 - Rüzgar

2007 - Beyaz Melek

2008 - Aşkım Aşkım, Avrupa Yakası (konuk oyuncu)

2009 - Karınca Yuvası

2013 - Düğün Dernek

DERLEME / NUSRET ODABAŞ-DİRİLİŞ POSTASI

Editör: TE Bilisim