Vitamin deposu ve hem de oldukça doyurucu yöresel lezzetlerimizden şiveydiz yemeğinin tarifi MasterChef'te yer almasının ardından en çok arananlar listesine de girdi. Ekran başındaki seyirciler hem görünümü hem de lezzetiyle iştah kabartan bu muhteşem lezzeti hazırlamak için kolları sıvarken Şiveydiz nerenin, hangi ilin yemeği sorusunun yanıtı ve MasterChef Şiveydiz tarifi, yapılışı da merak edildi. Kuzu etinin taze sarımsak, süzme yoğurt ve nohutla buluşmasından ortaya çıkan bu lezzet patlamasını denemek için gerekli bilgiler yazımızda olacak. Peki, Şiveydiz nerenin, hangi ilin yemeği? İşte MasterChef Şiveydiz tarifi, yapılışı ve malzeme listesi...

Şiveydiz nerenin, hangi ilin yemeği? İşte MasterChef Şiveydiz tarifi!

Şiveydiz yemeği Gaziantep ilimize ait bir yemektir.

Gaziantep'in geleneksel kent mutfağında özellikle nisan, mayıs aylarında pişirilen, içindeki taze soğan ve sarımsak nedeniyle adeta doğal antibiyotik özelliği taşıyan "şiveydiz" için Türk Patent ve Marka Kurumundan Mayıs 2018'de coğrafi işaret tescili alınmıştır.

Şiveydiz tarifi için gerekli malzemeler ise şöyle;

250 gram az yağlı kuzu eti (kuşbaşı)

500 g ayıklanmış taze sarımsak

1 su bardağı haşlanmış nohut

6 yemek kaşığı süzme yoğurt

1 yumurtanın sarısı

2 yemek kaşığı un

Tuz

Kaynamış sıcak su

Yarım çay bardağı kadar zeytinyağı

Üzeri için;

Bir miktar tereyağı ve nane

Şiveydiz nasıl yapılır?

Kuzu etini tencereye alın ve üzerini hafif geçecek kadar su ekleyin ve suyunu çekene kadar pişirin. Zeytinyağını ekleyip bir kaç dakika daha pişirin.

Taze sarımsakları beyaz kısımlarını yaklaşık 3’er santimlik parçalar şeklinde kesin. Malzemelerin üzerini geçecek kadar sıcak suyla birlikte tencereye ilave edin. Yumuşayana kadar pişirin. Ardından haşlanmış nohutları da ekleyip 10 dakika daha pişirin.

Başka bir kasede süzme yoğurt, un ve yumurta sarısını birleştirip çırpın. Yemeğin sıcak suyundan yavaş yavaş ilave ederek yoğurdu ılındırın.

Karışımı azar azar tencereye ilave edip 5 dakika daha tüm malzemeleri pişirin ve biraz dinlendikten sonra tuzla tatlandırın.

Tereyağını eritip naneyi ekleyin. Naneli sosu yemeğin üzerinde gezdirerek servis edin.

Şiveydiz yemeğini, pirinç pilavı ve ince acı biber turşusu ile birlikte servis edebilirsiniz. 

Püf noktaları

Etin kuşbaşı olması önemlidir.

Yemeğin ekşimemesi için süzme yoğurt kullanılmalıdır.

Nohut bir gece öncesinden suda bekletilip daha kolay pişmesi sağlanabilir.

Yemek için hazırladığınız sosa, safran, karabiber ve pul biber ilave edebilirsiniz.

Editör: TE Bilisim