İbrahim Seçkin Talaş / Ankara

SİYASET üstü bir mesele olarak ortada duran iklim değişikliği dil, din, ırk, sınır tanımıyor. Zengin, yoksul ayırmıyor. Gelişmiş, gelişmemiş ülke ayırmıyor. İstisnasız tüm hayatları derinden sarsıyor. Türkiye de iklim değişikliğinin olumsuz etkilerini yaşıyor. Akdeniz makro-iklim bölgesiyle ilerleyen süreçte iklim değişikliğine karşı daha kırılgan bir hale geleceği konuşulurken, son yıllarda ülkede iklim ile ilişkili aşırı hava olaylarına bağlı afetler artması bu durumu ispatlıyor.

• İstanbul’da yaşanan seller

• Çukurova bölgesinde aşırı yağışlar;

• Bu yılın Haziran ayında Trabzon’da yaşanan dolu yağışı

• Konya’mızda görülen obruklar

• Ordu, Giresun, Rize, Artvin, Kastamonu, Bartın ve Sinop’ta yaşanan seller

• Ağustos ayında Antalya ve Muğla illerimizde yaşanan ormanyangınları

• Antalya’da bu yıl 2 ay ara ile kar yağmasını müteakiben sıcaklıkların 50 dereceye çıkması

• Marmara Denizi’nde; artan deniz sıcaklıklarının da neden olduğu müsilaj sorunu

YATIRIMDAN ÜRETİME İHRACATTAN İSTİHDAMA

2021 yılı itibariyle küresel karbondioksit emisyonlarının yüzde 65’inden fazlasını ve dünya ekonomisinin yüzde 70’inden fazlasını temsil eden ülkeler net sıfır emisyon hedefi taahhütlerinde bulundu. Türkiye’de 2053 yılı için Net Sıfır Emisyon hedefini açıklayıp yeşil dönüşüm hamlesini başlattı. Bu kapsamda yatırımdan üretime, ihracattan istihdama kadar geniş bir alanda kapsamlı değişiklikler hedefl eniyor. Net Sıfır Emisyon hedefi, Türkiye’nin Cumhuriyet tarihinde kalkınma hamleleriyle yaptığı en keskin tercihlerden biri olarak öne çıkıyor. AB başta olmak üzere ekonomik ve sosyal kalkınmaya destek talep edilecek çevreler karşısında daha güçlü bir duruş oluşturuyor.

AVRUPA YEŞİL MUTABAKATI

Avrupa Komisyonu tarafından 11 Aralık 2019 tarihinde açılanan Avrupa Yeşil Mutabakatı ile 2050 yılı itibariyle Avrupa’nın ilk iklim nötr kıta olması hedefl enirken, sanayi, enerji, ulaşım, çevre, gıda ve kentleşme gibi başlıklarda tüm sektörleri ilgilendiren düzenlemeler bulunuyor. Türkiye, 16 Temmuz 2021 tarihinde, Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile 9 ana başlıkta 32 Hedef ve 81 Eylemden oluşan Avrupa Yeşil Mutabakat Eylem Planı yayımladı.

SIFIR ATIK PROJESİ

Dünya bu alanda yeni bir dönüşümü yaşarken, Türkiye de bu alanda lider ülkelerden biri olmak için Yeşil Kalkınma hamlesi başlattı. Türkiye de yenilenebilir enerji, yerli elektrikli araç, sıfır atık ve temiz üretim noktasında büyük bir potansiyeli en yüksek dereceye çıkarma hedefini ortaya koydu. Bu kapsamda Sıfır Atık projesiyle eko-etiket, depozito iade sistemi, bisikletli ulaşım gibi çığır açan uygulamalar hali hazırda işlerken, tüm sektörlerde yeni fikirler ortaya çıkacak, çevreci teknolojiler ve inovasyon gelişecek. Uluslararası finans kuruluşları fonlarını iklim ve çevre dostu yatırımlara yönlendirmesi, Türkiye’nin de bu fonlara erişimini kolaylaştıracak. Ticarette rekabet gücü artarken, siyasi ilişkiler daha da güçlenecek.

YEŞİL DÖNÜŞÜMDE LİDER ÜLKE HEDEFİ

ÇEVRE ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, AKM Millet Bahçesi’- nde gazetecilere yaptığı açıklamada, “Küresel Yeşil Dönüşüm’ün enerji piyasaları, ticari ilişkiler ve uluslararası rekabet gibi alanlarda önemli jeopolitik sonuçları olacak. Biz Türkiye olarak yeşil dönüşüme maruz kalan değil, etki eden, yöneten, liderlik eden bir ülke olmak istiyoruz. Bu küresel dönüşümün getireceği külfetleri asgari düzeyde yaşamak isterken; fırsatları azami derecede elde etmek istiyoruz. Şimdi, kapsamlı bir plan üzerinde çalışıyoruz” açıklamasında bulundu.

OCAK’TA İKLİM ŞURASI GERÇEKLEŞTİRİLECEK

Bakan Kurum, kamu ve özel sektör, üniversitelerle, çevre kuruluşları, sivil toplum örgütleri ve gençlerden oluşan geniş bir istişare mekanizması kuracaklarını belirterek, “Ocak ayında ilk defa tüm tarafl arın katılımıyla İklim Şurası’nı gerçekleştireceğiz. Buradan elde edeceğimiz çıktılar ülkemizin de bu konuda bir yol haritası olacaktır. İklim Değişikliği ve Uyum Koordinasyon Kurulu’nu yapılandıracağız. İklim Değişikliği Başkanlığı’nı kuracağız. Planlamaya uygun, ihtiyaç duyduğumuz yasa ve mevzuatları geliştireceğiz. Meclisimiz de İklim Kanunu kapsamında çalışmalarını yapıyor. İnşallah bu yıl İklim Kanunu da Meclisimizden geçecektir” diye konuştu.

EMİSYON TİCARET SİSTEMİ KURULACAK

Bakan Kurum, Paris Anlaşması ile Ulusal Katkı Beyanı’nı güncelleyeceklerini ifade ederek, yine Emisyon Ticaret Sistemi kuracaklarını söyledi. Kurum, “Elde edilecek gelirle yine, tarımdan sanayiye, enerjiden şehirciliğe kadar tüm temiz üretim teknolojilerini ve iklim dostu yatırımları destekleyeceğiz. Akıllı teknolojileri sübvanse edeceğiz. ‘Uzun Dönemli İklim Değişikliği Stratejisi ve Ulusal İklim Değişikliği Eylem Planımızı hazırlayacağız” ifadelerini kullandı.

NET SIFIR EMİSYON NEDİR?

Net Sıfır Emisyon, atmosfere salınan emisyonların yutak alanlar vasıtası ile dengelenmesi neticesinde atmosfere ilave sera gazlarının eklenmemesidir. AB, İngiltere, Amerika Birleşik Devletleri, Almanya, Fransa 2050 yılında Net Sıfır Emisyon taahhüdü veren ülkelerden birkaçını oluştururken, Çin, Brezilya 2060 yılında Net Sıfır Emisyon taahhüdü veren ülkeler arasında yer alıyor.

Editör: TE Bilisim