Vücudumuzun en önemli bölgelerinde biri olan ayaklar en çok bakım gösterilmesi gereken bölgeler arasındadır. Sağlık açısından ayak bakımı yapmak oldukça önemlidir. Ayak bakımı yaparken en çok karşılan sorunlardan birisi ise ayak tırnaklarında görülen şekil bozuklukları. Peki, Ayak tırnaklarında görülen şekil bozukluğu nasıl düzeltilir? İşte detaylar...

Ayak Tırnağı Şekil Bozukluğu Nasıl Düzeltilir?

Ayak tırnaklarında görülen şekil bozukluklarını düzeltmek için birkaç seçenek bulunur. Ayak tırnağı şekil bozukluğu iyileştirilmesi için ayak bakımı düzenli olarak yapılmalıdır. Ayak tırnakları düzenli olarak kesilmelidir ve tırnaklar düz bir şekilde kesilmelidir. Ayak tırnakları derin kesilmemelidir bu daha çok şekil bozukluğuna sebebiyet gösterir ve kesinlikle tırnak etleri koparılmamalıdır. Ayak bakımı düzenli yapıldığı taktirde şekil bozukluğu bir sürelik bakımdan sonra giderilebilir. Tırnak bakımı dışarı da yaptırılacak ise oldukça steril ve güvenli bir ortam tercih edilmelidir.

Ayak Tırnağı Şekil Bozukluğu Neden Olur?

Ayak tırnaklarındaki şekil bozuklukları birçok farklı sebepten meydana gelme durumuna müsaittir. Tırnaklarda görülen şekil bozuklukları özellikle ilerleyen yaşlarda meydana gelir. Bunun beraberinde farklı birçok sebepte bulunur. İleri yaşın getirdiği bir sebep olan tırnak bozukluğu bunun yanı sıra tırnağın kimyasal yapısında da değişimler görülebilir olmuştur. Tırnak şekil bozukluğu hem sağlık açısından hem de estetik açısından oldukça kötü görünümlere yol açar. Tırnak şekil bozukluğu ile tırnakların geç uzaması, uzamanın oldukça yavaşlaması etkenler arasındadır. Genellikle ayak tırnaklarında yaygın olan lunula rahatsızlığı, renk değişikliği, tırnak kaybı, kırılmalar, kopmalar, tırnaklar da dik çizgiler, mantar enfeksiyonu artışları gibi birçok şikayet buna ön ayak olmaktadır. Bunların yanı sıra yaşlılık haricinde metabolizma sorunlarında tırnaklarda şekil bozukluğuna yol açar. Bunların yanı sıra yapılmayan temizlik ve bakımlar sonucunda da şekil bozuklukları meydana gelebilir.

Ayak Tırnağı Şekil Bozukluğu İçin Hangi Bölüme Gidilmelidir?

Ayak tırnaklarında görülen şekil bozukları için Dermatoloji uzmanına başvurulması gerekir. Tırnak şekil bozuklukları dermatolojik rahatsızlıklar arasındadır. Bu rahatsızlığın tedavi edilebilmesi için gerekli uzmana başvurulduğu taktirde, uzman hekimin önerdiği tedavi yöntemi uygulanır. Bu yöntemler arasında birçok hap, krem, bakım ürünleri uygulaması gibi farklı yöntemler vardır. Uzman hekim ayak tırnağı şekil bozukluğunun neden sebeple kaynaklandığını saptadığı taktirde kişiye en uygun tedavi yöntemini uygular ve bireyin sadece uzmanının söylediklerine uyum sağlaması ayak tırnaklarının iyileşmesine yeterli olacaktır. Ayak tırnağı şekil bozuklukları sağlık açısından ne kadar önemli ise bireyleri estetik açısından da bir o kadar etkiler durumdadır.

Ayak Tırnağı Şekil Bozukluğu Tedavi Yöntemleri

Ayak tırnaklarında görülen şekil bozukluklarının tedavi edilmesi uzman hekim tarafından mümkündür. Bunların yanı sıra tırnakta görülen deformelerin giderilmesi için bakım destek ürünleri kullanılabilir ve tırnakta ki şekil bozukluğu, deforme düzeltildikten sonra istendiği taktirde jel tırnak yapılabilir. Deforme olan tırnaklara, jel tırnak bakımı yapılabilir; fakat her tırnak sorununda bu yöntem uygulanmaz ve özellikle mantar enfeksiyonu bulunan hiçbir tırnağa bu uygulama yapılmamalıdır. Tırnak şekil bozuklukları, yaşlılık belirtisi olduğu gibi birçok da hastalığın habercisi olabilir. Bu hastalıklar arasında en çok etki gösteren tiroid bezi hastalıklarının tırnaklarda gösterdiği etkilerdir. Bunun yanı sıra vitamin eksiklikleri de tırnak yapısını çoğunlukla bozabilir durumdadır. Uygun görüldüğü taktirde mantar enfeksiyonu ilaçları kullanılarak tırnağın yapısı düzeltilebilir ve uygun pedikür ile de desteklenmesi bazı uzmanların tedavi yöntemlerindendir.

Ayak Tırnağı Sararması Neden Olur?

Ayak tırnaklarında görülen sarılığın farklı farklı sebepleri bulunabilir. Ayak tırnağı rahatsızlıkları önemsenmelidir.Bunun için en doğru yöntem bir dermatoloji uzmanına başvurmak ve tırnakta oluşan sararmanın sebebinin araştırılması kişiyi en doğru bilgiye götürecektir. Bunun yanı sıra tırnak sararmaları genel kapsamda şu sebeplerden oluşabilir:

  • Sürekli oje kullanımından kaynaklı tırnağın nefes alamaması sararma için büyük bir kapı açar.
  • Çeşitli enfeksiyonlar sebebi ile de tırnaklarda sararma meydana gelir.
  • Tırnak mantarı da sararmaya sebeptir.
  • Şeker hastalıkları ve vitamin eksiklikleri de tırnaklarım sararmasana büyük olanak tanır.
Editör: TE Bilisim