E-Arşiv iade faturası kesebilmek için yetkili bir kişi olmak önceliklidir. Daha sonrasında earsivportal.efatura sitesine gidilerek kolayca ilgili kişiye ilgili konuda E-Arşiv faturası kesilebilir. Öncelikle bu siteye giriş yapılmalıdır ve sonrasında aşağıda sıralanan seçenekler uygulandığı taktirde kolayca ve kısa bir şekilde e-arşiv fatura oluşturulabilir böylece hangi sebepten fatura kesiliyor ise bir aksama yaşanmaz ve kesintiye sebep olmaz. E-arşiv faturası kesmek için yapılması gereken adımlar şunlardır:

  • Düzenleme tarihi doğru bir şekilde girilmelidir.
  • Faturanın para birimi hangisi ise ilgili bölümden seçilmelidir.
  • Fatura tipi seçilmelidir. Bunlar arasında satış, iade, istisna, tevkifat, özel matrah, ihraç kayıtlı gibi seçenekler bulunur ve kesilen fatura hangi sebeple kesiliyor ise bunların arasından o seçilmelidir.
  • En son olarak iade edilecek tutar girilerek kaydet butonuna basılır.
  • Bunun sonrasında eğer ki faturaya iade bilgisi eklenmedi ise bildiri mesajı olarak, iade bilgisi ekleyiniz diye bir bildiri gönderiliyor. Bu bildiri sonrasında faturaya gelerek, iadeye konu olan fatura seçilir ve iade sebebi yazılır sonrasında tekrar kaydet butonuna tıklanır ve böylece e-arşiv iade faturası kesilmiş olur.

E-Arşiv Faturası Nedir?

 E-arşiv faturası, elektronik fatura sistemidir. E- fatura sistemine kaydı bulunmayan şahıslara veya kuruluşlara gönderilen elektronik bir fatura türüdür. E-arşiv oluşturulan faturalar mail yolu ile ya da yazıcıdan çıktı alınarak ilgili kişiye gönderimi sağlanabilir. E-faturadan tek farkı ise, e-faturalar GİB üzerinden alıcıya ulaştırılabilir özelliğe sahiptir; fakat e-arşiv faturaları ise GİB özelliğine sahip değildir ve bu yolla kullanıcıya ulaştırılamaz.

E-Arşiv Faturası Ücretli Mi?

E-arşiv faturası kesmek için ücret ödemek gerekmez. E-arşiv faturaları tamamen ücretsizdir ve ilgili kullanıcıların fatura kesimi için kullanabildiği bir sistemdir. E-arşiv sistemi GİB portal üzerinden çalışır ve kullanıcılarından herhangi bir ücret kesintisi yapılmaz. Elektronik olarak basılan bu faturalarda GİB sistemine otomatik fatura bilgileri düşer ve kayıt altına alınır. E-arşiv fatura sistemi tamamen ücretsiz olarak alıcının ve göndericinin arasında hızlı ve güvenli bir şekilde fatura ulaştırılması için geliştirilmiş bir sistemdir. E-arşiv, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen standartlara uygun olarak çalışma zorunluluğuna tabidir.

E-Arşiv Fatura Kesildikten Ne Kadar Süre Sonra Sisteme Düşer?

E-arşiv faturaların sisteme düşmesi rapor gönderimlerine bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Gün içerisinde sisteme girilen e-arşiv faturaları gece 00.00’dan sonra rapor haline getirilir ve Gelir idaresinin sistemine iletilir. E-arşiv faturalar Aynı günün gecesinde otomatik olarak gönderilir. Düzenlenmesi gereken faturaların ise ilk 7 gün içinde düzenlenme zorunluluğu bulunur. Hizmet teslimi yapılacak ise, hizmet yapıldığı aynı an da faturanın hemen düzenlenmesi gerekir. 7 gün kuralına uygun olarak kesilen faturalarda sonrasında düzenleme yapabilmek mümkündür; fakat 7 gün kuralına uyulmaz ise hiçbir şekilde o fatura üzerinden bir düzenleme yapılmasına izin verilemez.

E-Arşiv Fatura Sistemi Kimler İçin Zorunlu Tutulmuştur?

E-arşiv fatura sisteminin kimlere zorunlu kılındığı Vergi usul kanununa göre belirlenmiştir. E-arşiv kullanıcı olabilmek için öncelikle e-fatura kullanıcı olmak zorunludur. Vergi usul kanununa göre ise 2021 yılı için hasılatları 5 milyonun üzerinde olan her kuruluş e-arşiv fatura sistemine kayıt olma zorunluluğuna tabidir. Her sene yenilenen ve yayınlanan kurallara göre kuruluşların kayıt olma zorunluluğu getirilir. Bu şartlar dışında kalan kuruluşlar ise isteğine bağlı olarak e-arşiv fatura sistemine geçiş yapabilme hakkına sahiptirler. Genellikle küçük ve orta ölçülü kuruluşlar e-arşiv fatura sistemini çokça tercih etmektedirler. Bunun faydası ise hem maliyeti azaltır hem depersonel kolaylıklarını artırmak için hızlı ve etkili bir çözüm olarak görülür.

Editör: TE Bilisim