Amazon da satıcı hesabı açabilmek için birkaç önemli husus vardır. Bunlar yerine getirildiğimde kolayca Amazon satıcısı olmak mümkün olur. Amazon da satıcı olabilmek için takip edilmesi gereken adımlar şöyledir:

  • Amazon sitesinin resmî internet sayfasına girilir.
  • Amazon da İngilizce olarak yazan butonlar mevcuttur. Bu yüzden alt kısımda bulunan “start selling on Amazon today” butonuna tıklanmalı gerekir. Bu sayede satıcı olmak için gereken sayfaya ulaşılmış olunur.
  • Bu sayfada 3 adet hesap türü gösterilecektir. En uygun olan seçilmeli ve devam edilmelidir.
  • Eğer ay da 40 üründen fazla ürün satılması planlanıyor ise “profesyonel” hesaba kayıt olunması gerekir. Bunu hobi olarak ya da ek iş olarak düşünüyorsanız ve 40 üründen az satış yapılması planlanıyor ise “individual” hesabı seçilmelidir. Bu sayede bireysel hesap türü seçilmiş olacaktır.
  • Hesap türü seçildikten sonra e posta adresi girilerek sitede işleme devam edilir.
  • İstenen kişisel bilgilerde siteye eklenerek uygun bir şifre oluşturulur ve onaylanır.
  • Sonrasında ise son olarak işin ismi istenir ve bu da girildikten sonra Amazon satıcı sözleşmesi okunarak imzalanması gerekir.
  • İş bilgileri de eklendikten sonra robot olmadığı kanıtlanarak devam edilir.
  • Daha sonra fatura ve para yatırma işlemleri için bilgiler istenir ki satış yapıldığı taktirde para otomatik olarak satıcıya aktarılması için.

Amazon’da Satış Yapmak Ücretli Mi?

Amazon sitesi üzerinden satış yapabilmek için hiçbir ücret talep edilmez. Amazon satıcısı olmak için kayıt aşamasında satıcılardan para talep edilmez. Sadece Amazon satıcılarından, satış yaptığı taktirde Amazon sitesini kullanma ve FBA hizmetlerinden faydalanma payı keser. Bu payın kesilme sebebi ise Amazon’unda bir işletme hesabı olması, ticari bir kuruluş olmasından kaynaklanır. Amazon ile dünya genelinde her yaştan her konumdan ve her ülkeden insana ulaşılabileceği için Amazon’un istediği paya ulaşmak ve aşmak amazon satıcıları için oldukça basit ve ulaşılabilirdir. Bu yüzden genellikle satıcı olmak isteyen bireyler, Amazon’un ulaşabildiği kapasite yoğunluğu sebebiyle en sık tercihler arasında görürler.

Amazon da İstenilen Ücretler Ne Kadar ?

Amazon sitesi satıcıları için talep edilen ücretler her ürün de ve satış miktarına göre farklılık gösterebilir. Kesinlikle Amazon satıcılarından sadece ürün satış sonrası gereken miktarı keser ve öncesinde asla bir ücrete tâbi tutmaz. Amazon satışların da kesilen bazı site ücretleri şöyledir:

  • Amazon yönlendirme ücreti, amazonun sitesi kullanıldığı için kesilen tutardır. Ücret kesintileri ürün kategorilerine göre değişebildiği gibi bir % aralığı verilmesi gerekirse, %12 ile %40 arasında değişkenlik gösterir. Genellikle birçok üründe pay kesim ücreti ise %15 olarak belirlenmiştir.
  • Bireysel satıcıların ödemesi gereken ücretler ise, yapılan her satış işin yönlendirme ücretinin üzerine ek olarak 0.99$ tutarında bir miktardır.
  • FBA hizmetleri için istenen ücret ise, eğer ürünler Amazon tarafından hazırlanıyor ise Amazon hazırlama ve kargolama ücreti kesilmek istenir. Bu ücrette her ürünün ağırlığına göre fiyat belirlenir.
  • Amazon sitesinde satıcı olmak için yukarıda belirtilen üç ödeme türlerinden farklı olarak bazı ödemeler de istenebilir. Bu ödemeler arasında depolama ücreti masrafları gibi şeylerden ücret talep edilebilir.

Amazon’un satıcılarından talep ettiği ücretler toplandığında satıcılara uygun gelir; çünkü bu işlemlerin tümü yalnız bir kişi tarafından yapıldığında oldukça maliyet ortaya çıkar ve bu durumda satıcının işini oldukça zorlaştırır.

Amazon Profesyonel Hesap Nedir?

Amazon üzerinden açılabilecek olan profesyonel hesap  türü bulunur. Bu hesaba kullanıcılar 40’tan fazla ürün satmayı planladıklarında ihtiyaç duyarlar. Diğer üyeliklerden farklı olarak bu üyelik için aylık olarak 39.99$ ödeme yapılması gerekir ve bu ödeme üyelik zamanı boyunca her ay istenir.

FBA Nedir?

FBA bir kısaltmadır. Bu kısaltma Türkçe olarak “Amazon tarafından hazırlama” olarak çeviriler. Bu sistem satış yapıldığında envanterde kayıt altına almaya yarar ve bu sayede satış yapılan ürün satıcı adına, Amazon çalışanları tarafından hazırlanır, paketlenir ve kargolanır. Daha sonrasında ise ürün satın alan müşteriye ulaşana kadar müşteri hizmeti sağlar.

Editör: TE Bilisim