Şubelere gitmek zorunda kalmadan uzaktan yapabileceğiniz internet üzerinden trafik cezası ödeme işlemini, e- Devlet sistemi aracılığıyla, İnteraktif Vergi Dairesi aracılığıyla veya internet bankacılığını kullanarak tamamlayabilirsiniz.

Trafik Cezası Nasıl Sorgulanır?

Cezanız olup olmadığını öğrenmek için turkiye.gov.tr üzerinden e-Devlet sitesine erişebilirsiniz. TC Kimlik numaranız ve daha önce almış olduğunuz şifre ile sisteme giriş yaparak trafik cezası sorgulama bölümüne geçebilir, buradan cezalarınızı veya ödemeniz gereken tutarları öğrenebilirsiniz. Trafik cezası sorgulamanın bir başka yolu, Emniyet Genel Müdürlüğü sitesine giderek Online İşlemeler başlığını seçmektir. Burada sizden talep edilen bilgileri eksiksiz tamamlayarak ceza durumlarınız hakkında bilgi alabilirsiniz.

İnteraktif Vergi Dairesi’nden Trafik Cezası Nasıl Ödenir?

İnternet üzerinden ödeme yapmak isteyenlerin, internet bankacılığının yanında Gelir İdaresi Başkanlığı’nın İnteraktif Vergi Dairesi servisini kullanma şansları da bulunur. Bu resmi siteye giderek ceza sorgulamalarınızı ve ödemelerinizi, kart bilgilerinizle birlikte tamamlayabilirsiniz. Siteye girdikten sonra, MTV ve Trafik Cezası Ödeme başlığına tıklayarak sorgulama sekmesine geçiş yapabilirsiniz. Burada sizden, TC kimlik numaranız ve araç plakanız istenir. Bilgilerinizi tamamladıktan sonra açılan pencereden işlemlerinizi tamamlayabilirsiniz.

İnternet Bankacılığı ile Trafik Cezası Nasıl Ödenir?

Anlaşmalı bankaların internet şubesi sistemlerini aktif olarak kullanıyorsanız, kartlarınızın ve hesaplarınızın tanım olduğu bankalardan trafik cezası ödeme işlemini tamamlayabilirsiniz. Kullandığınız internet bankacılığı sistemine giriş yaptıktan sonra ödemeler veya cezalar başlıkları altından trafik cezanızı kartlarınız aracılığıyla ödeyebilirsiniz.

Trafik Cezaları Ne Kadardır?

Trafikte almış olduğunuz cezalar, ihlal etmiş olduğunuz kurala göre değişiklik gösterir. Cezalar, aynı zamanda puan sistemine de bağlı olduğundan, kural ihlalini kaçıncı kez yaptığınıza da dikkat eder. Aynı cezayı bir kez almanız ile birden fazla cezaya sahip olmanız arasında ödeme farklılıkları bulunur. Güncel trafik cezaları listesi şu şekilde oluşmuştur:

  • Alkollü araç kullanmak (ilk kez yakalanma) 1.339 TL
  • Alkollü araç kullanmak (ikinci kez yakalanma) 1.679 TL
  • Kırmızı ışıkta araç kullanmak 314 TL
  • Hız sınırını %10 ile %30 arasında aşmak 314 TL
  • Hız sınırını %30 ile %50 arasında aşmak 652 TL
  • Hız sınırını %50’dan fazla aşmak 1.339 TL
  • Engelli park alanı araç park etmek 288 TL
  • Kavşaklarda geçiş önceliği vermemek ve kavşaklarda hızı azaltmamak 144 TL
  • Araç kullanırken kemer takmamak 144 TL
  • Cep telefonu kullanmak 314 TL

İndirimli Trafik Cezası Ödeme Süresi Kaç Gündür?

Trafik kurallarını ihlal ettiyseniz ve bu durum karşısında ceza aldıysanız, cezanızı geciktirmeden ödemeniz gereklidir. Size verilen süre içerisinde cezanızı yöntemlerden herhangi birini kullanarak yatırmanız gerekir. Aksi takdirde, cezalarınıza faiz uygulanmaya başlar, bu durumda sürenin uzamasıyla ödemeniz gereken ceza tutarı oldukça yüksek rakamlara ulaşabilir. Aynı zamanda, trafik cezanızı erken ödeyerek indirim şansını da kullanabilirsiniz. Cezayı aldıktan sonra, 15 gün içerisinde ödemenizi tamamlayarak bu indirimi kullanabilirsiniz. Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından, ilk 15 gün içerisinde gerçekleştirilen trafik cezası ödeme işlemlerinde, alınan cezaların tutarına %25 oranında indirim yapılır. Bu durumda, en az ödeme tutarı barındıran, araç kullanırken kemer takmama cezası 144 TL yerine 108 TL’ye düşer.

Editör: TE Bilisim