Somon balığı kişinin damak zevkine göre pişirilebilirken bu seçenekler arasında fırında pişirebilme, tava da kızartabilme hatta tencerede sıcak su buharı ile de pişirmek mümkündür. Somon balığı pişirme öncesinde balığın terbiye edilmesi kesinlikle lezzetine lezzet katacaktır ve istenilen baharatlar ile marine edilmesi de mümkündür.

Somon Balığının Püf Noktaları Nelerdir?

Somon balığı pişirilirken birçok püf noktası bulunur. Somon balığına lezzetini veren en önemli etken yeteri miktarda tuz eklenmesidir. Balığın pişirme öncesinde yeterli miktarda tuz ile marine edilerek birkaç saat kadar bekletilmesi sonrasında tuz tüm balığa eşit oranda yayılacak ve balığın tadını zenginleştirecektir. Diğer bir önemli husus ise balığın yağlı olup olmadığına dikkat edilerek pişirilmesi gerekir. Somon balığı oldukça yağlı bir balık olarak bilindiği için doğru unlama taktikleri ile de kolayca yağından arındırılabilir. Yağlı bir balığı direkt kızgın yağda pişirmek ise balığın tüm lezzetini yağın emeceğini ve içinin tamamen yağ dolmasının sebebidir. Bu sebeple alınan balığın yapısına dikkat edilerek pişirme yöntemi seçmekte oldukça önemlidir.

Somon Balığı Neye İyi Gelir?

Somon balığının vitamin zenginliği herkes tarafından bilindiği gibi birçok da faydası bulunur. Somon balığı özellikle cilt dostu besinler arasında yer alarak zirvededir. İçerdiği kalsiyum, fosfor, demir, selenyum, A vitamini, B vitamini, D vitamini ve omega 3 sayesinde hem cilt hem de saç sağlığını olumlu yönde etkiler. Somon balığı cilt dostu olduğu gibi de cildin yaşlanmasına da karşı koyarak cildi besler. Bu sayede somon balığı cildin pürüzsüz ve canlı görünmesine de yardımcı olur.

Somon Balığı Nerede Bulunur?

Somon balıklarının bulunduğu yerler genellikle soğuk denizler olur ve bu sebeple genelde ırmak, nehir ve bazı soğuk denizlerde bulunurlar. Somon balığı artık endüstriyel bir şekilde de üretimi yapılabilen bir balık türüdür. Somon balıkları iki cins olarak ayrılır ve bu cinsler şöyledir:

  • Salmo
  • Oncorhynchus

Atlantik somon türü ise genellikle Finlandiya, İsveç ve Norveç taraflarında görülür. Gerçek somon balığı ise aşırı kokmaz ve derisi parlak, eti nemli görülür. Somon balığının gözlerinin bulanık olması, derisinin soluk olması, parlak olmaması kesinlikle balığın taze olmadığına işarettir. Somon balığı fileto ya da dilim olarak alınacak ise balığın rengine dikkat edilmesi gerekir.

Somon Balığı Ne Zaman Tüketilmelidir?

Somon balığının tüketimi için genellikle ilkbahar ayları önerilir. İlkbahar aylarında etinin daha lezzetli olduğu söylenen somon balığının eylül ve ocak ayları arasında tüketilmesi en lezzet alınacağı zamanlardır. Somon balığının ilkbahar aylarında tüketilmesi ve tavası, ızgarası, buğulaması, pilakisi, haşlaması yapılarak birçok farklı yöntem ile tüketilmesi de mümkündür.

Somon Balığı Fiyatları Ne Kadar?

Somon balığı küçük balık türlerine göre genellikle daha pahalı bir balık türüdür. Somon balığının ortalama fiyatları diğer balık türleri ile karşılaştırıldığında somon balığının daha lüks olduğunu düşünmek mümkündür. Somon balığının adet fiyatı genellikle 90-100 arasında değişiklik gösterir. Bu rakamlar kilo ile çarpıldığında yüksek miktarlara ulaşır. Bu sebeple genellikle belli bir kesimin düzenli olarak tükettiği somon balığı aslında içerisinde her bireyin tüketmesi gereken vitamin ve besin kaynakları bulundurur. Somon balığının fiyatlarında ise oynama yapılır ve bu balıklar genellikle gerçek somon balığı da değildir. Her ürünün çakması ve sahtesi yapıldığı gibi bu olay tüketilen ürünler içinde geçerli olmuştur ve bu sebeple de oldukça dikkat edilmesi gerekir.

Editör: TE Bilisim