Türkiye’nin güvenlik bürokrasisini ABD’ye peşkeş çeken ahtapotun kolları kesiliyor. 15 Temmuz’un ardından FETÖ’nün tasfiyesiyle başlayan süreç, CIA ajanı Enver Altaylı ve Kızıl Soros Osman Kavala’nın tutuklanması ile devam etti. Son olarak DEVA Partili Metin Gürcan da casusluk suçlamasıyla gözaltına alındı.

DEVA’NIN KURUCUSU

ANKARA Cumhuriyet Başsavcılığı’nın soruşturması kapsamında DEVA Partisi Kurucular Kurulu Üyesi Metin Gürcan, “Devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya casusluk amacıyla temin etme” suçlamasıyla İstanbul’da gözaltına alındı. Gölge CIA olarak bilinen Pentagon’a bağlı Rand Corporation’ın Türkiye’yi hedef alan son raporunda Gürcan’a 39 yerde atıfta bulunulmuştu.

CIA’NIN KİLİT ADAMI

GÜRCAN, Türk yargısının CIA ajanı Enver Altaylı ile Kızıl Soros Osman Kavala’nın ardından bir diğer büyük operasyonu oldu. 23 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırılan Altaylı’nın FETÖ’nün CIA bağlantısını kuran kişi olduğu, CIA’ya Türkiye’yle ilgili pek çok rapor gönderdiği ortaya çıkmıştı. Gezi darbe girişimini finanse eden Kavala ise, 15 Temmuz’un 1 numarası Henri Barkey ile yakın ilişki kurmuştu.

ABD BÜYÜKELÇİSİ İLE GÖRÜŞTÜ

ÖTE yandan DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Türkiye ekonomisine yönelik kur saldırısından 1 gün sonra ABD Ankara Büyükelçisi David M. Satterfield ile görüştü. Ayrıca, Osman Kavala’nın yargılandığı davada tutukluluk halinin devamına karar verildi.

*** 

Sicili kabarık! DEVA Parti’li Gürcan’a ‘siyasi casusluk’ gözaltısı

DEVA Partisi Kurucular Kurulu Üyesi Metin Gürcan, “siyasi casusluk” gerekçesiyle gözaltına alınarak parmaklıkların arkasına gönderildi. DEVA Partisi lideri Ali Babacan gözaltı kararına tepki gösterse de Gürcan’ın ABD’de eğitim aldığı ve HDP’ye olan hayranlığını gizlemediği biliniyor.

DEVA Partisi kurucu üyesi Metin Gürcan, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın başlattığı soruşturma kapsamında gözaltına alındı. Gürcan, sosyal medya hesabında "Siyasi casusluk suçlaması ile gözaltına alınıyorum. Polisler evde... Arama yapıyorlar. Şok oldum" açıklamasını yaptı. İstanbul’da gözaltına alınan Gürcan, Ankara Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’de ifadesi tamamlandıktan sonra adli sürecin seyrini Ankara Adliyesi’ndeki soruşturma savcısının kararı belirleyecek.

BABACAN’DAN AÇIKLAMA

DEVA Partisi lideri Ali Babacan, Metin Gürcan’ın gözaltına alınması ile ilgili konuştu. Babacan “Eğer bu siyasi motivasyonla yapılmışsa, bilsinler ki biz yolumuza aynen devam ediyoruz” ifadelerini kullandı. Babacan, Gürcan’ın, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın casusluk suçlaması ile ilgili 2020 yılındaki bir soruşturmaya dayanılarak gözaltına alındığı bilgisine ulaştıklarını belirtti.

CONİLERE ÇAY PARTİSİ

DEVA Partisi'nin Kurucu Üyesi ve eski Yüzbaşı Metin Gürcan, dikkat çeken bir tartışmayla gündeme geldi. Ulusal Kanal'da Amiral Cihat Yaycı'nın “15 Temmuz'da, Yunanistan Türkiye'nin batısını Megola İdea çerçevesinde FETÖ'cülerle birlikte işgal edecekti.” sözlerini eleştiren Gürcan, “Dinledikçe TSK adına kaygılanıyorum! Biz koskoca orduyu kimlere emanet etmişiz? Statü sahibi böyle kişilerden böylesine saçma yorumlar geldikçe, 15 Temmuz’un asıl nedenleri, nasıl olduğu ve sonuçlarına dair rasyonel akıl yürütme zorlaşıyor. Yazık!” diye yazdı. Gürcan'ın eleştirilerine çok benzer ifadeleri, firari FETÖ'cüler Emre Uslu ve Halis Tunç gibi isimler de kullandı. Yorumlar arasındaki bu paralellik, akla Metin Gürcan'ın geçmişini getirdi. Amiral Cihat Yaycı'nın başkanlığını yaptığı TÜRKDEGS, sosyal medya hesabından Gürcan'ı kastederek, “Süleymaniye’de Türk karargahını basan Amerikalı askerlere bir Çay Partisi verdiği için Özel Kuvvetler'den uzaklaştırılıp, Amerikalıların ödül olarak kendisine yüksek lisans bursu verdiği, şimdi bir siyasi partide olan eski asker kimdir?” paylaşımı yaptı.

HDP hayranlığı
AYDINLIK’ın belli kaynaklara dayandırdığı habere göre, DEVA Partisi Kurucu Üyesi Metin Gürcan'ın Süleymaniye’de Türk karargahını basan ABD’li askerlere bir çay partisi verdiği ve Amerikalılardan ödül olarak yüksek lisans bursu aldığı belirlendi. Dahası Deva Partili Metin Gürcan, HDP hayranlığını da gizlemiyor. Rudaw'a verdiği bir röportajda Gürcan “HDP tecrübesi bana göre Türkiye Kürtleri için son 200 yılda tarihi bir fırsattır. Bu şansı Kürt siyasetinin iyi kullanması ve HDP tecrübesini heba etmemesi lazım” sözleriyle HDP’yi övüyor.
Editör: TE Bilisim