Osmanlı Türkçesi ne zaman sona erdi? Latin alfabesi ne zaman kabul edildi? Soruları arama motorlarında gündem oldu. Osmanlı İmparatorluğu’nun egemen olduğu dönemlerde kullanılan Osmanlı Türkçesi ne zaman sona erdi sorusu son günlerde birçok kişi tarafından merak ediliyor. Ayrı bir dil olarak ele alınmasa da üç dilin karışımı olarak nitelendirilen Osmanlı Türkçesi ne zaman sona erdi sorusu araştırılmaya devam ediyor. Peki, Osmanlı Türkçesi ne zaman sona erdi? Latin alfabesi ne zaman kabul edildi? İşte, Osmanlı Türkçesi ve Latin alfabesi ile ilgili sorusunun cevabı…

OSMANLI TÜRKÇESİ NE ZAMAN SONA ERDİ?

16. yüzyıldan 19. yüzyılın ikinci yarısına kadar Osmanlı Türkçesi ayrı bir dil olarak algılanmamış üç dilden (elsine-iselase) oluşan bir karışım olarak görülmüştü.

Osmanlı yazı dili belirgin anlamda 15. yüzyıl ortalarında biçimlenmeye başladı ve 16. yüzyıl başlarında son biçimine kavuştu. 19. yüzyıl ortalarından itibaren gazeteciliğin ve Batı etkisindeki edebiyatın gelişmesiyle hızlı bir değişime uğrayan Osmanlı Türkçesi, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasından kısa bir süre sonra gerçekleştirilen Harf Devrimi (1928) ve Dil Devrimi (1932) sonucunda yazı dili ve gramer olarak kullanımdan kalktı.

Ancak konuşma ve yayın alanındaki kullanımı Türk Dil Kurumu’nun yabancı kelimeleri Türkçeleştirme uğraşları ve Batılılaşmanın ön plana çıkmasıyla kullanıma giren yeni kelimeler sayesinde değişime uğrayarak devam etti ve bugün kullanmakta olduğumuz modern Türkçeye dönüştü.

LATİN ALFABESİ NE ZAMAN KABUL EDİLDİ?

1 Kasım 1928'de Latin esasından alınan harfler, (Türk dilinin özelliklerini belirten işaretlere de yer vererek) "Türk harfleri" adıyla 1353 Sayılı Kanunla kabul edilmiştir. Yazı dilinde kullanılan Arap harflerinin yerine Türk harflerinin alınmasını ifade eden Harf Devrimi yapılmıştır.

Harf Devrimi, Türkiye'de 1 Kasım 1928 tarihinde 1353 sayılı "Yeni Türk harflerinin kabul ve tatbiki hakkında Kanun"un kabul edilmesi ve yeni alfabenin yerleştirilmesi sürecine genel olarak verilen isimdir. Bu yasayla o güne kadar kullanılan Osmanlı Alfabesi'nin yerine, Latin Alfabesi'nin Türkçeye uyarlanmış bir biçimi kabul edildi.

Editör: TE Bilisim