Başvuruda bulunduktan sonra sorunun iletilmesi ile birlikte, bu altyapı sorununun çözülmesi için yetkililer ile görüşme sağlayabilirsiniz. Port sorunu, yetkililerin bölgenizde bulunan sitem içerisine yeni bir port eklemesi ve daha sonra internet bağlantınızın bu port aracılığı ile çözülmesi ile mümkün olabilir.

Boş Port Yok Sorununun Çözümü İçin Nereye Başvurulur?

Port sorununun çözümü ancak internet servis sağlayıclarına yapılan başvurular ile mümkündür. Türkiye’de, telefon ve internet altyapılarının neredeyse tamamı Türk Telekom tarafından sağlandığı için iletişime geçilmesi gereken ana yer de Türk Telekom’dur. Başvurunuzu yapmanın yolları arasından şunları seçerek işleminizi tamamlayabilirsiniz:

  • Türk Telekom şubelerine ve oradan da Türk Telekom Müdürlükleri’ne giderek sorununuzu iletebilir, yetkililer ile olumlu görüşmeler gerçekleştirebilirsiniz. Portların açılması işlemi, bazen 5-6 ay kadar sürebilir, bu noktada yapabileceğiniz tek şey beklemektir.
  • Bilgi Teknoloji ve İletişim Kurumu (BTK) aracılığıyla, şikayet ve dileklerinizi ileterek sorunun çözülmesi için başvuruda bulunabilirsiniz.
  • 444 1 444 numarasını arayarak sorununuzu iletebilir, yetkililer ile telefon üzerinden de görüşme sağlayabilirsiniz.

Boş Port Yok Sorunu Neden Ortaya Çıkar?

Port eksikliği sorunu, yaşadığınız yerde bulunan ve internet altyapısının yetersizliği ile ilgili bir problemdir. Caddeden binalara bağlanan sistemlerde yetersizlik bulunması ile ortaya çıkar. Apartmanlardaki daire sayıları, bazı durumlarda internet bağlanacak sistemdeki boşluk sayısını aşabilir. Bu durumda port adı verilen bağlantı ve veri aktarımı sağlayan noktaların yenilerinin eklenmesi gerekliliği ortaya çıkar. Bu sebepten ötürü, boş port yok sorunu, ancak o eve internet hizmetinin altyapısını sağlayan şirket olan internet sağlayıcısı tarafından giderilebilir.

Boş Portun Önemi Nedir?

Boş portun önemli olmasını sağlayan şey, veri aktarımının sağlanmasını sağlayan bu noktaların internete bağlanabilmek için kaçınılmaz olmasından kaynaklanır. Dolu portlara sahip bir bölgede veya mahallede bulunabilirsiniz. Bu durumda, yan şirketlere başvuruda bulunarak internet servisini Türk Telekom üzerinden değil telefon şirketlerinden de sağlayabilirsiniz. Bazı durumlarda binalarda, bazı durumlarda da bölgelerde boş port olmaması sorunu ile karşı karşıya kalınabilir. İnternet bağlantı noktalarında bulunan port sisteminde, DSLAM adı verilen hata, boş port hatasının bir diğer adıdır.

Boş Port Sorunu Çözümünün Alternatif Yolları Nelerdir?

Boş port yok sorunu ile karşılaşanların, Türk Telekom ve BTK’ya başvurmanın yanında, sorunun çözülebilmesi için deneyebilecekleri alternatif yollar da bulunur. Bu alternatif yolları, başvurunuza karşılık alamamanız veya işlem için çok uzun süre beklemek zorunda kalmanız gerektiği durumlarda kullanabilirsiniz. Boş port yok sorunu çözümü için şu yöntemlere başvurabilirsiniz:

  • İnternet sağlayıcısının port sorununu çözememesi durumunda, fiber optik kablolar aracılığıyla fiber altyapıya sahip yerlere daha hızlı olan fiber internet sağlayan şirketlerle görüşebilirsiniz. Fiber internet sahibi olabilmek için gerekli altyapıya sahip olup olmadığınızı öğrendikten sonra bu şekilde bir başvuru yaparak port sorunundan kurtulabilirsiniz.
  • Diğer bir alternatif yol, telefon operatörleri ile iletişime geçmektir. Cep telefonu veya bilgisayara USB araçlığıyla internet sağlayan hizmetlerden birini satın alarak evinize interneti telefon şirketleri aracılığıyla da bağlayabilir ve kullanmaya başlayabilirsiniz.
  • Bir diğer alternatif yol ise uydu yöntemiyle kablosuz internete bağlanma hizmetine geçiş yapmaktır. Binaların çatısına konulan uydular sayesinde evlere bağlanabilen WiFi sistemi yeni kullanılmaya başlayan bir sistemdir. Bu şekilde bir başvuruda bulunarak kişisel internetinizi evinize bağlama şansına sahip olabilirsiniz.
Editör: TE Bilisim