Şanzıman problemlerinin tamamının bu farklı yollarla ortaya çıkabileceği görülür. DSG sistemi içerisinde bulunan 12 sensörden birinin farklı çalışması veya çalışmaması sebepleriyle ortaya çıkabilecek bu sorunların, araçların model ve özelliklerine göre farklı biçimlerde ortaya çıkması da mümkündür.

DSG Şanzıman Nedir?

DSG şanzıman, Direct Shift Gearbox adlı sistemin kısaltılmış halidir. Türkçeye çevirisi, “çift mile sahip vites kutusu veya şanzıman sistemi” şeklinde belirlenmiştir. Volkswagen markası tarafından icat edilmiş ve tescillenmiş olan bu sistem, hem aracın daha hızlı ilerlemesini, hem de vites değiştirme işleminin hızlı ve kolay olmasını sağlamak üzere ortaya çıkarılmıştır. Çift kavramalı şanzıman olarak da adlandırılan bu sistem, otomatik arabalarda 1,3,5 ve geri vitesi bir mil, 2,4,6 vites dişlilerinin kavranmasını da bir diğer mil sağlar.

DSG Kavrama Sorunu Nasıl Belli Olur?

Kavrama ile ilgili sıkıntıların, araçlara göre farklı şekillerde ortaya çıktığı görülmüştür. Kavrama sorunları olduğunu anlamanızı sağlayacak ortaya çıkan semptomlar şunlardır:

  • Araba kalkışında titreme ve silkelenme
  • Vites geçişlerinde zorluk
  • Vites geçişlerinde titreme ve silkelenme
  • Şanzıman içerisinden gelen dişli takılma sesleri
  • Şanzımanın içerisinden gelen, normalde olmayan sürtünme sesleri ve titreşim
  • Sarsıntı ve iniş-çıkış içeren yollarda sürüş yaparken titreme, sallantı ve dişli sesleri
  • Motor arıza lambasının yanması
  • Kavrama sırasında kontrol kaybı ve titreme
  • 06293 numaralı düşük basınç kaybına bağlı fonksiyon kaybı hatası
  • Hidrolik pompada kavrama hatası
  • Yetersiz basınçtan oluşan sebeple fonksiyon kaybı hatası (06300)

DSG Kavrama Sorunu Neden Olur?

Sorunun kaynaklandığını sebepler araçlara ve araçların özelliklerine göre değişebilir. Aynı zamanda, DSG kavrama sorunu aracın kullanışıyla ilgili de ortaya çıkabilir. Trafik durumu ve aracın kullanıldığı yer de sorunların ortaya çıkmasına sebep olabilir. DSG kavraması, hız ve pratiklik açısından avantajlı olsa da hassas olması sebebiyle hızlı bozulabilen bir sistemdir. Sıkışık trafiklerde kullanılan araçlarda, sürekli dur kalk eyleminin yaşanması, DSG kavramasının bozulmasına sebep olan ana faktörlerden biridir. DSG sisteminin ısınma ile çabuk bozulması bu sorunun altında yatan ana kaynak sebeplerden birisidir. Kavramanın tam olarak gerçekleşmeden önce gaza fazla yüklenilmesi ve her kalkışta bunun tekrarlanması da kavrama sorununun ortaya çıkmasına sebep olabilir.

DSG Kavrama Sorunu Nasıl Çözülür?

Kavrama sorununun ortadan kaldırılabilmesi için öncelikle sebebin tamamen anlaşılması gereklidir. Sorunun tamamen anlaşılabilmesi için, aracınızı, DSG kavrama sorunlarından anlayan bir ustaya götürmeniz gereklidir. Araçtaki sorunun neden ortaya çıktığının çözülmesinin ardından problemin çözümü ve bir daha ortaya çıkmaması için gerekli adımlar atılabilir. Aracınızı gerek özel servislerde, gerekse de yetkili servislerde tamir ettirebilirsiniz.

DSG Kavrama Sorunu Maliyeti Ne Kadardır?

DSG ile alakalı problemlerin çözülmesi, sorunun ne olduğuna göre maliyet farkları oluşturabilir. Mekatronik sistemin değişmesi gerektiği veya gerekmediği durumlar olarak DSG kavrama sorununun çözülmesi ikiye ayrılabilir. DSG sorununun çözülmesinin maliyeti, 3 Bin TL ile 11 Bin TL arasında değişim gösterebilir. En alt sınır olan 3 bin TL maliyet içerisinde küçük problemlerle ve küçük parça değişimleri ile problemi çözebilirsiniz. Hidrolik Ünite ve Elektronik Ünite olarak ikiye ayrılan bu sistem içerisinde, eğer ikisinin de değişmesi gerekirse sorununuz 11 TL’ye ulaşabilir, hatta bu sınırı da aşabilir. Araç parçalarının değişimi, aracın marka ve modeline bağlı olduğu gibi tamirin yapılacağı günün döviz kurlarına göre de farklı maliyetler ortaya çıkmasına sebep olabilir.

 

Editör: TE Bilisim