12 Levha Kanunları hangi uygarlığa aittir? Sorusu sıkça araştırılmaya başlandı. Tarihte imzalanmış olan pek çok kanun vardır. Tarihi kanunlardan bir tanesi olarak bilinen 12 levha kanunlarının da kim tarafından hazırlandığı merak edilmektedir. 12 levha kanunlarının tarihi oldukça eski zamana dayanmaktadır. Son günlerde 12 levha kanunları kim tarafından yazıldığına dair bilgi araştırmaları artmıştır. Peki 12 Levha Kanunları hangi uygarlığa aittir? İşte detaylar…

12 LEVHA KANUNLARI HANGİ UYGARLIĞA AİTTİR?

12 levha kanunları Roma hukukunun temelini oluşturan kanunlardandır. Tarihte 12 levha kanunları herhangi bir yazılı kanunlardan oluşmuyordu. Daha sonra yazılı olmayan kanunların yazılı olmasını sağlayan kanunların bütünü olarak görüldü. 12 levha kanunları Roma imparatorluğunda kullanılmıştır. Roma imparatorluğunda ilk yazılı hukuk kuralları arasında 12 levha kanunları görülmektedir. 12 levha kanunları Roma imparatorluğu dönemine aittir. Bu kanunlar içerisinde aile hukuku dava hakkı ve borç hukuku gibi hukuk türleri de yer almaktaydı.

Çok kapsamlı bir hukuk kurallarını içeren 12 levha kanunları tam olarak milattan önce 451 yılında yazılmış ve milattan önce 449 yılına kadar devam etmiştir. Romalılar tarafından yazılmış olan 12 levha kanunları Solo yasalarından esinlenerek yazılmıştır. Roma medeniyetine ait olan 12 levha kanunları tam olarak 2 yılda hazırlanmıştır. 12 levha kanunu denmesinin sebebi ise 12 madeni para ve tahta üzerine yazıldığından dolayıdır. 12 levha kanunları yazıldıktan sonra Roma medeniyetinin en büyük meydanına asılmıştır. Bu kanunlar içerisinde mukaddes hakları da yer almaktaydı. Şahısların birbirine karşı işlemiş olduğu suçlarda uygulanacak yaptırımlar da yine 12 levha kanunları içerisinde yer almaktaydı.

12 levha kanunlarında en büyük suçlardan bir tanesi vatana ihanet ve yalancı şahitliktir. Bu iki suçu işleyen kişiler nedeni ne olursa olsun hiçbir şekilde savunması alınmaz ve doğrudan infaz edilirdi. Son derecede ağır şartlar da içeren kanunları barındırıyordu.

Editör: TE Bilisim