İlk Türk Beylikleri kimlerdir? Sorusu sıkça araştırılmaya başlandı. Malazgirt zaferinden sonra Anadolu'nun kapısı Türklere açılmıştır. Türkler Anadolu'ya geldikten sonra burada pek çok beylik kurmuşlardır. Farklı farklı oluşan beyliklerin hangi bölgede oluştuğu da tarihçiler arasında merak konularından bir tanesi olmuştur. Tarih meraklıları tarafından Anadolu'da kurulan ilk Türk beylikleri araştırması artmıştır. Peki İlk Türk Beylikleri kimlerdir? İşte konuyla ilgili tüm detaylar haberimizde…

İLK TÜRK BEYLİKLERİ KİMLERDİR?

1) Saltukoğulları

Anadolu'da kurulan ilk Türk beyliği olma özelliğini taşımaktadır. Bu Türk beyliği Ebu Kasım tarafından kurulmuş bir beyliktir. 1200'lü yıllara kadar varlığını sürdürmüştür. Süleyman Şah tarafından yıkılmıştır. Saltukoğulları Erzurum'da kurulmuş olan bir beyliktir. Tam olarak 1071 tarihinde kurulmuştur. 1200'lü yıllara kadar toplam 5 lider değiştirmiştir.

2) Mengücekoğulları

Anadolu'da kurulmuş olan bir beyliktir. 1080 yılında kurulmuş olan bir beyliktir. Erzincan'da kurulan bu beylik 1228 yılına kadar varlığını sürdürmüştür. Mengücek Gazi tarafından kurulan bu beylik Anadolu'da ki en güçlü beyliklerden bir tanesi olmuştur.

3) Danışmentliler

1080 yılında Anadolu'da Sivas merkez olarak Çorum Tokat ve Amasya'yı da kapsayacak şekilde kurulmuş bir beyliktir. Danışmentliler 1178 yılına kadar varlığını sürdürmüştür. Anadolu Selçuklu Devleti'ne ilk olarak katılmayı kabul eden bir Türk beyliğidir. II. Kılıçarslan tarafından yıkılan bu beylik Danışmend Gazi tarafından kurulmuştur.

4) Artukoğulları

Artuklu beyliği olarak da bilinir. Günümüzde Mardin, Hasankeyf ve Harput bölgelerini kapsayacak şekilde kurulmuştur. 1102 yılında kurulmuş olan Artukoğulları 1409 yılına kadar varlığını sürdürmüştür. Anadolu'da uzun süre hakimiyet sürmüş beyliklerden bir tanesidir. Sökmen Bey tarafından kurulan Artukoğulları yaşadığı bölgede eserler de ortaya koymuştur.

5) Çakabeyliler

Çakabeyliği Türk tarihinde ki önemli beyliklerden bir tanesidir. Türk tarihinde ki ilk Türk denizci olarak bilinen Çaka Bey tarafından kurulmuş bir beyliktir. Denizcilik faaliyetlerini de sürdürmüş olan beyliklerden biri olarak kabul edilir. Çaka beyliği daha çok denizlerde hakimiyet sürdürmüş ve buralarda savaşmıştır.

Editör: TE Bilisim