Büyük Tümülüs hangi uygarlığa aittir? Sorusu sıkça araştırılmaya başlandı. Ülkemizin bazı yerlerinde ve kimi ülkelere yaygın olarak kullanılan, Latince kökenli bir kelime olan tümülüsler tarih sayfasında eski uygarlıklar tarafından kullanılmıştır. Tümülüslerin oluşum itibariyle tarihi yerler olarak tanımlanması ve bazı devletlerin topraklarında yer alması günümüze ulaşmasını mümkün kılmıştır. Peki, Büyük Tümülüs hangi uygarlığa aittir? İşte detaylar…

BÜYÜK TÜMÜLÜS HANGİ UYGARLIĞA AİTTİR?

Tümülüs; Yeraltı mezarlılarının üstüne koyulan toprak yığınıyla oluşmuş yapay tepeye denir. Diğer bir adı ise " Höyük veya Kurganda " denilmektedir. Frigler ve Lidyalılarda görülmektedir. Lidyalılar blok taşlardan yaparken Frigler ahşaptan yapmışlardır. En büyük veya yüksek tümülüs “Alyattes’in Mezarı” olarak bilinen Lidya kurganıdır.

İlk Çağ Anadolu Uygarlıkları:

  • Hititler
  • Frigyalılar
  • Lidyalılar
  • İyonyalılar
  • Urartular

Frigler ölülerini tümülüslere ya da kayalara oyulmuş mezarlara gömerlerdi. Büyük Frig tümülüsleri en çok Gordion ve çevresinde, doğudaki Frig yerleşim yeri olan Ankara ve çevresinde bulunur. Sayı olarak en çok tümülüs yaklaşık 100 tümülüsle Gordion’da bulunur. Gordion’dan sonra Yozgat yakınlarında bulunan Kerkenes’te 70 tümülüs ve Ankara’da da 20 tümülüs vardır.

Gordion‘da bulunan en büyük tümülüs, “Midas Tümülüsü”‘dür. Anadolu’nun en büyük ikinci Tümülüs’ü olan “Midas Tümülüsü”; 300 metrelik çapı, 53 metrelik yüksekliğindedir.

Anadolu’da yer alan en büyük tümülüs ise; ünlü Lidya kralı Alyattes’e aittir. 355 metre çapında, 69 metre yüksekliğinde, çevre uzunluğu ise 1115 metre olan Alyattes tümülüsü, dünyadaki en büyük tümülüs mezarlarının arasında yer alır.

Editör: TE Bilisim