Fatih Sultan Mehmet Trabzon Seferi esnasında hangi beyliğe son vermiştir? Soruları sıkça araştırılmaya başlandı. Fatih Sultan Mehmet 18 Şubat 1451’de Osmanlı tahtına geçmiştir. Bu dönemin, İmparatorluk ve dünya tarihi açısından büyük değişikliklerin de başlangıcı olduğu bilinen bir gerçektir. Peki, Fatih Sultan Mehmet Trabzon Seferi esnasında hangi beyliğe son vermiştir? İşte detaylar…

FATİH SULTAN MEHMET TRABZON SEFERİ ESNASINDA HANGİ BEYLİĞE SON VERMİŞTİR?

Fatih Sultan Mehmet, Trabzon seferi sırasında Candaroğlu beyliğine 1461 yılında son verdi.

CANDAROĞULLARI (İsfendiyaroğulları) (1292-1461):

Kastamonu ve Sinop çevresinde Şemseddin Yaman Candar tarafından 1292 yılında kuruldu. Kastamonu ve Sinop kollarına ayrılan beyliğin Sinop kolunda İsfendiyar Bey bulunmaktaydı. Topraklarının büyük bir bölümü Yıldırım Bayezit tarafından ele geçirilen beylik, Ankara Savaşı'nın ardından tekrar güçlendi.

CANDAROĞULLARI BEYLİĞİ HAKKINDA BİLGİLER

  • Candaroğulları beyliği 1291 yılında Eflani' de Geyhatu tarafından kurulmuştur.
  • Süleyman Paşa Eflani' den sonra Kastamonu ve Sinop' u da fethederek toprakları genişletmiştir.
  • Candaroğulları bir Türkmen beyliğidir. Öncülündeki devlet Selçuklu Devleti' dir. Türkçe dilini kullanmışlardır.
  • Kızıl Ahmed Bey' in çıkardığı isyanla beraber beylik içerisinde politika sorunları oluştu ve 1461' de Fatih Sultan Mehmet' in Trabzon Seferi sırasında Osmanlı topraklarına tamamen katılmış oldular.
  • Sinop' un Karadenizdeki önemi çok büyük olduğu için Osmanlı' ya Karadeniz konusunda büyük destekleri oldu. Deniz donanmaları Osmanlı' ya askeri güç kattı.
  • Özellikle 900 kiloluk bir gemileri vardı ve bu gemi ile Osmanlı' nın daha sonra diğer deniz kıyılarında da kullanmak üzere yapacağı gemilere örnek olmuştur.
Editör: TE Bilisim