Araç kullanan insanların uyması gereken bazı trafik kuralları vardır. Yolda giderken görülen levhalar, sürücünün dikkat etmesi gereken hususlardan biridir. Ancak bazı durumlarda sürücü levhalara dikkat etmeyip trafik kurallarına aykırı davranmaktadır. Ters yönden gitmek en sık yapılan hataların başındadır.

Trafik kanunları gereğince, ters yönde araç kullanmanın cezası 46/2-h maddesi ile belirlenmektedir. Bu madde ile sürücülerin trafik ceza oranları belirlenip, kesilen cezalar araç sahibine gönderilir.

Ters Yön Cezası Ne zaman Gelir?

Ters yön cezasının gelme süresi değişiklik göstermektedir. Ceza yazıldığı gün ve saat önem taşır. Hafta sonu yazılan cezaların işleme geçmesi daha uzun sürebilir. Ortalama olarak 2 hafta içerisinde yazılan cezanın sürücüye ulaşması beklenir. Bazı durumlar da bu süre 1 ayı bulabilir. Nadiren de olsa yazılan cezanın sürücüye ulaşması 1 ayın üzerinde olabilir.

Ters Yön Cezası Nasıl Sorgulanır?

Ters yön ceza sorgulama işlemi için, yazılan cezanın sürücüye ulaşmasına gerek yoktur. Sürücü ceza yazıldığından kesin olarak eminse internet üzerinden sorgulama yapabilmektedir.

E devlet üzerinden aracı üzerine yazılmış olan cezayı sorgulayabilir.  Sisteme giriş yaptıktan sonra arama butonuna araç ceza işlemi yazması yeterlidir. Çıkan bağlantıya tıkladığı zaman, aracın üzerine yazılmış cezayı görebilir.

Bir diğer sorgulama yöntemi ise Emniyet Genel Müdürlüğünün resmi sitesinden araç plakasına ait ceza sorgulama işlemidir.  Ancak bazı durumlarda site de yazılan ceza görülmeyebilir. Sürücü birkaç hafta bekledikten sonra sorgulama yaparsa, daha doğru bilgilere ulaşabilir.

Ters Yön Cezasına İtiraz Edilir mi?

Ters yön cezası itirazı sürücünün haklı sebepleri varsa mümkündür. Levha uyarılarına rağmen ters yöne giren sürücü, %100 kusurlu sayılmaktadır. Böyle bir durumda yapılan itiraz büyük oranda ret cevabı alır. Ancak istisnai durumlar da mevcuttur. Ters yöne giren sürücü, bulunduğu bölge de tabela olmadığını öne sürüyorsa itiraz işlemi gerçekleştirebilir.

Sürücü ters yöne girme cezası eline ulaştıktan sonra, cezaya itiraz etmek istiyorsa sulh ceza mahkemesine itiraz dilekçesi ile başvurabilir.

Ceza İtirazı için Gerekli Belgeler Nelerdir?

Ceza itiraz belgeleri kişi mahkemeye başvurmadan önce hazırlanmalıdır. Sürücü cezayı trafik polisinden birebir aldıysa, 15 günlük itiraz süreci cezanın yazıldığı an başlar. Ancak sürücü cezayı kamera sistemi ile aldıysa, ceza eline ulaştıktan sonra 15 günlük itiraz etme hakkı bulunur.

Ters yön Cezasına İtiraz etmek için istenen belgeler aşağıda ki gibidir:

  • İtiraz etmek için yazılmış dilekçe (2 adet)
  • Yazılan cezanın fotokopisi
  • Cezanın kesildiği araca ait olan ruhsatın fotokopisi
  • Ceza kesilen sürücünün ehliyetine ait fotokopi
  • Ceza kesilen sürücünün Kimlik fotokopisi
  • Trafik cezası için ödeme işlemi gerçekleşmişse, ödenen tutarın dekontu

Ters Yön Cezası Nereye Ödenir?

Ceza ödeme işlemi farklı yollardan gerçekleştirilebilir. Sürücü, ceza eline ulaştıktan sonra 15 gün içerisinde cezayı ödemek isterse, %25 oranında bir indirim sağlanır. 15 günlük süre aşıldıktan sonra herhangi bir indirim söz konusu değildir.

Ceza yazılan kişi, cezası ona ulaştıktan sonra PTT aracılığıyla ödeme işlemini gerçekleştirebilir. İşlemi bankaya gitmeden halletmek isteyen kişiler internet üzerinden de ödeme yapabilir.

Vergi dairesi ve anlaşmalı diğer bankalardan da ödeme kabul edilmektedir. TC kimlik numarası ve aracın plakası ile ters yöne girme cezası ödenebilir.

Editör: TE Bilisim