Osmanlı tarihinde çok önemli bir yere sahip olan Kanuni Esasi'nin hangi padişah zamanında ve hangi sene ilan edildiği merak edildi. Kanuni Esasi hangi padişah döneminde ilan edildi? Kanuni Esasi hangi yıl ilan edildi? soruları araştırılıyor. Kanuni Esasi, Osmanlı Devletinin yayınlamış olduğu ilk ve son anayasa olma özelliği taşımaktadır. 12 bölüm ve toplamda 121 adet temel maddeden oluşmaktadır. Kanun-i Esasi ile yasama, yürütme ve yargı temelleri de atılmıştır. Peki temel kanun, anayasa anlamlarını ifade eden Kanuni Esasi hangi padişah döneminde ilan edildi? Kanuni Esasi hangi yıl ilan edildi? Kısaca bilgi içerikte yer almaktadır.

Kanuni Esasi hangi padişah döneminde ilan edildi? Kanuni Esasi hangi yıl ilan edildi?

Kanuni Esasi 1876 yılında dönemin padişahı II. Abdülhamit tarafından ilan edildi.

Kanuni Esasi'nin ilk çalışmaları II. Abdülhamid Han'ın emriyle 7 Ekim 1876 tarihinde başlamıştır. İlk temel kanun niteliği taşıyan kanunların hazırlanması amacı ile Midhat Paşa ve onun başkanlığında 28 kişilik bir komisyon kurularak alınan kararlar ile birlikte ilk meclis 19 Mart 1877 yılında açılır.

Mecliste 69 adet Müslüman meclis üyesi bulunmaktaydı. Bunun yanında 46 adet de Müslüman olmayan azınlık bulunuyordu. Bu sebeple ilk kurulan Kanuni Esasi meclisi çok ömürlü olamadı. 1878 yılında ise meclis II. Aldülhamid'in emri ile tatil edilmiştir.

***

Kanuni Esasi Osmanlı Devletinin ilk ve son anayasası olma özelliği taşır. Bu sebeple de oldukça önemlidir. Kanuni Esasi 12 bölüm ve toplamda 121 adet temel maddeden oluşur. Bu anayasa ile yasama, yürütme ve yargı temelleri de atılmıştır.

Bu anayasaya göre halk ilk defa seçme ve seçilme hakkı kazanır. 

Kanuni Esasi ile meşrutiyetin ilanı sağlanmıştır. Osmanlı Devleti ilk defa bir anayasa çıkarmıştır ve bu anayasa Avrupa anayasalarına çok benzemektedir. Kanuni Esasi mecliste söz hakkı olan Türklerin yanında azınlıkların da yetki almalarını sağlar. Fakat azınlıkların mecliste bulunması pek çok karışıklığı da beraberinde getirmiştir.

Editör: TE Bilisim