Baltalimanı Antlaşması nedir, maddeleri nelerdir? Sorusu sıkça araştırılmaya başlandı. Osmanlı devleti birçok devlet karşısında mağlup olmamak için denge politikası gütmekteydi. Bu politika sonucunda bazı ülkede de bazı anlaşmalar ile tavizler verdiği bilinmektedir. Bu anlaşmayı merak eden bireyler de genellikle Baltalimanı Antlaşması nedir, maddeleri nelerdir? Soruları bulunmaktadır. Bu ve benzeri soruların cevaplarını sizler için derledik.

BALTALAMANI ANTLAŞMASI NEDİR?

Osmanlı devletinin güneyde bulunana Mısır gibi vilayetlerine Napolyon saldırıları sonucunda oldukça fazla hasarlar almıştır. Bu hasar alma karşısında diğer ülkelerle ortak iş güderek Napolyon’u mağlup etmiştir. Fakat bu mağlubiyetin ardından Osmanlı devletine ek olarak Avrupa ve dünya piyasasında oldukça önemli gelişenlere de temel oluşmaya başlamıştır.

Bu gelişmelerin başında Osmanlı devletinin hacminde meydana gelen gelişmeler yer almaktadır. Yani Osmanlı devleti hem ithalat hem de ihracat hami bakımında gelişmiştir. Bu gelişmeyi fark eden ve kendi çok pazar olarak Osmanlıyı gören İngiltere Osmanlı ile Baltalamanı Antlaşması yapmıştır. Bu anlaşma sonucunda Osmanlı devleti ekonomik olarak oldukça zayıflamıştır. Fakat İngiltere ise tam tersi şekilde oldukça yüksek mevkilere Baltalamanı Antlaşması ile tırmanmıştır.

BALTALAMANI ANTLAŞMASI MADDELERİ NELERDİR?

  • Baltalamanı Antlaşması Osmanlı devletinin ekonomik anlamda en ağır yapmış olduğu anlaşma olarak bilinmektedir. Maddeleri ise şu şekilde olmaktadır.
  • Bütün kapitülasyonlar ve diğer imtiyaz hakları koşulsuz şartsız İngiltere lehinde devam edecektir.
  • İngiliz halkı her türlü sanayi ve tarım ürünlerini Osmanlı pazarında ayrıcalıksız olarak satabileceklerdir.
  • İngiltere kolonilerinde de % 3 geliş gümrük vergisi kullanılacaktır. Eğer yurt içi pazarında satış gerçekleşir ise ek olarak %2 olacak şekilde bir daha gümrük vergisi uygulanacaktır.
  • Her hangi bir İngiliz tacir Osmanlı devletinden aldığı mal üzerinden İngiltere 9 oranında gümrük vergisi verecektir. Malın iç piyasada eritilmesi halinde ek olarak % 2 daha vergi vermesi germektedir.
  • İngiliz tacirler Osmanlı devletinde en imtiyazlı halkalardan biri olarak kabul edilecektir.
Editör: TE Bilisim