Turistik vize ile 19 Temmuz’da Fas’a giden Uygur Türkü İdris Hasan, gözaltına alındı.

Hasan’ın Fas’ın Tefrit şehrindeki geri gönderme merkezinde bekletildiğini açıklayan Uluslararası Mülteci Hakları Derneği, Çin’e iade edilmesi durumunda işkence ve ölümün onu beklediğini vurguladı.

Yetkililere, geri göndermeye engel olunması konusunda çağrı yapan dernekten, “ Türkiye ve dünya kamuoyunu bu hukuksuz geri göndermeye karşı harekete geçmeye davet ediyoruz.” açıklaması yapıldı.

ULUSLARARASI DOĞU TÜRKİSTAN STK’LAR BİRLİĞİ’NDEN “İADE ETMEYİN” ÇAĞRISI

İdris Hasan’ın Çin’e iadesinin durdurulması hakkında basın açıklaması yapan Uluslararası Doğu Türkistan STK’lar Birliği şu ifadelere yer verdi:

“19 Temmuz’dan bugüne kadar Fas’ta Çin İnterpol aracılığıyla çıkarttığı usulsüz kırmızı bülteni kararı üzerine tutuklu yargılanmakta olan İdris Hasan, İnterpol’ün usulsüzlük nedeniyle kırmızı bülteni kaldırmasına rağmen, Fas mahkemesi tarafından Çin’e iade edilmek üzere hükmedilmiştir. Devletlerin yetkilerinin uluslararası insan hakları örgütlerinin, avukatların ve aktivistlerin müdahale etmesine rağmen, Fas’ın bu kararı vermesi, İdris Hasan’ı hayatını tehlikeye atacaktır.

Uluslararası Doğu Türkistan STK’lar Birliğimiz İdris Hasan’ın Türkiye’deki ailesine kavuşması için ilgili makamlar ile acil çalışmalar yürütmekteyiz. Fas devletini Uluslararası İnsan Hakları Sözleşmesi gereği İdris Hasan’ı hayatına tehlike oluşturan Çin’e iade etme kararını iptal etmeye ve üçüncü bir ülkeye gitmesine izin vermeye çağırıyoruz. Türkiye, Avrupa ülkeleri, insan hakları örgütlerinin Hasan’ı kurtarmak için acil harekete geçmelerini talep ediyoruz.”

OLAYIN GEÇMİŞİ
Fas polisi, İstanbul'dan Kazablanka kentine giden Uygur Türkü İdris Hasan'ı Çin'in Interpol aracılığıyla çıkardığı kırmızı bülten nedeniyle gözaltına almıştı.
Fas Ulusal Güvenlik Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, 'İstanbul'dan gelerek 20 Temmuz'da Kazablanka V. Muhammed Uluslararası Havalimanı'na iniş yapan bir Çin vatandaşının havalanına indikten sonra tutuklandığı' bilgisi paylaşılmıştı.
Editör: TE Bilisim