Sarıkamış ne zaman oldu? soruları sıkça araştırılmaya başlandı. Sarıkamış Harekatı'nın yıldönümü dolayısıyla bölgede şehit düşen Türk askerleri Sarıkamış Şehitleri anma sözleri ile anılıyor. Birinci Dünya Savaşı esnasında Osmanlı ordusunun Kars bölgesindeki toprakları Rus işgalinden kurtarma girişimi Sarıkamış Harekatı olarak adlandırılmıştır. Harekat sırasında binlerce askerimiz Allahu Ekber Dağları'nda donarak şehit olmuştur. Peki, Sarıkamış ne zaman oldu? işte Sarıkamış Harekatı tarihi!

SARIKAMIŞ NE ZAMAN OLDU?

Sarıkamış Harekâtı, I. Dünya Savaşı sırasında, 22 Aralık 1914 ve 6 Ocak 1915 arasında Osmanlı İmparatorluğu ile Rus İmparatorluğu arasında Sarıkamış ve çevresinde (Oltu, Narman, Penek, Horasan, Bardız, Mecingirt, Karaurgan, Divik) gerçekleşen muharebelerdir.

Sarıkamış Harekatı; 1. Dünya Savaşı sırasında Osmanlı İmparatorluğu ile Rus İmparatorluğu arasında geçen kara çatışmalarıdır. Sarıkamış Harekatı'nda 60 bin kahraman Osmanlı askeri hayatını kaybetti. Sarıkamış Harekatı'nın ilk 2 gününde Osmanlı İmparatorluğu askerleri Rus birliklerine karşı kahramanca savaştı. Sarıkamış Harekatı'nda amaç Ardahan, Kars illerini geri almaktır.

SARIKAMIŞ HAREKATI TARİHİ!

İlk iki günü başarıyla geçen taarruz sonrasında olumsuz hava koşulları nedeniyle seyrini değiştirdi. Kış, 3-4 Ocak 1915 gecesi daha da şiddetlendi. Fırtına ile yağan kar, yolları tıkayıp, çadırları yıktı. Arkasından da dondurucu soğuklar bastırınca, 60 bin Osmanlı askeri donma, dizanteri ve tifo gibi hastalıklardan dolayı hayatını kaybetti. Bu harekatta Ruslar da 32 bin askerini kaybetti. Savaştan sonra İstanbul'a dönen Enver Paşa uzun bir süre Sarıkamış hakkında herhangi bir haber, bildiri, veya yayın yapılmasını engelledi.

Editör: TE Bilisim