Drone Ehliyeti almak için bu konuda eğitim veren kurs programlarına başvurulmalıdır. Drone modelinin ruhsatı ve kişisel bilgiler ile başvuru yapılmaktadır. 15 yaşını dolduran herkes eğitime başvurabilir.

Türkiye’de genellikle İstanbul, Ankara, Eskişehir, Nevşehir ve Samsun illerinde Drone eğitimi verilmektedir.

Drone eğitim merkezine kabul gerçekleştikten sonra genellikle 15 saat ve üzerinde bir eğitim verilmektedir. Eğitimin sonunda bir sınav bulunmamaktadır. Eğitimi tamamlayan herkes sonsuza kadar Drone eğitim sertifikasını kullanabilmektedir. Ehliyete sahip olan kullanıcılar ticari amaçla da Drone kullanmaya başlayabilirler.

Drone Ehliyetini Alabilecek Kişiler

Drone ehliyeti alabilenler, Drone’u ticari amaçlı ya da İnsansız Hava Araçları alanında kullanacak kişilerdir. Genellikle 15 yaşının üzerindeki herkesin Drone ehliyeti alabilme imkanı vardır. Alınan ehliyetin sürekli olarak bulundurulma zorunluluğu vardır. İnsansız Hava Araçları 4 farklı gruba ayrılmaktadır. Bunlar;

  • İHA-O ticari pilot Drone’lar 500 gr ile 4 kg arasındadır.
  • İHA-1 ticari pilot Drone’lar 4 kg ile 25 kg arasındadır.
  • İHA2 ve İHA3 kategorisindeki Drone’lar ise 25 kg ve üzerindeki ağırlığa sahip olanlardır.

12 yaş ve üzeri herkes İHA-O ehliyeti alabilmektedir. 15 yaş ve üzerindeki herkes İHA-1 ehliyeti alabilmektedir. İHA2 ve İHA3 ehliyetini ise devlet herkesin almasını zorunlu kılmıştır.

Drone ehliyetine sahip kişiler, profesyonel bir şekilde işlerini yapmaktadırlar. Bununla birlikte yaptıkları işe bağlı olarak işi yasal bir şekilde yapabilme ayrıcalıkları bulunmaktadır.

Drone Ehliyeti Kursları

Drone ehliyeti için verilen kurslar her yaş grubundaki insanların Drone almasıyla beraber, kullanmayı bilmeyenlerin etrafa verdiği zarardan dolayı verilmeye başlamıştır. Drone satışlarının artmasıyla beraber önlemler de artış göstermektedir. Bazı Drone’ların kullanıcıları ise devlet tarafından ehliyet zorunluluğuna tabii tutulmuştur. Özellikle ticaret sektöründe kullanılan ağır Drone’lar için ehliyet almak ve ehliyeti sürekli olarak bulundurmak oldukça önemlidir.

Türkiye’de Drone eğitimi veren kurslar sınırlı sayıdadır. Çoğunluğu İstanbul’da bulunan kursların 20’den fazla eğitim şubesi bulunmaktadır. Ticaret için veya askeri anlamda kullanılan Drone’lar genellikle 25 kilonun üzerindeki Drone’lardır. Bunlar İnsansız Hava Araçları kategorisinde 2. ve 3. sınıflara dahil olduğu için ehliyet bulundurma zorunluluğu bulunmaktadır. 1. sınıfa dahil olanlar ise 500 gram ve 4 kilo arasındaki Drone’lardır. Bunlar için ehliyet bulundurma zorunluluğu yoktur.

Ehliyet kurslarında verilen eğitim en az 12 en fazla 15 saat sürmektedir. Eğitim oldukça kolay ve hızlıdır. Kursların sonunda verilen sertifika için herhangi bir sınav uygulanmamaktadır.

Ehliyet fiyatları ise şubelere göre değişiklik göstermektedir. Genel olarak 800 TL ile 1500 TL arasında değişen kurs fiyatları bulunmaktadır. Drone kullanım alanları ve teknolojik gelişmelerle beraber ehliyet kursu fiyatlarında da artış gözlemlenebilir.

Drone Ehliyeti Almak İçin Gereken Şartlar

Drone ehliyeti alabilmenin şartları ruhsatı bulunan bir Drone’a sahip olmak ve belirtilen yaş sınırını doldurmaktır. Bunun yanı sıra devlet onaylı kursları sorunsuz bir şekilde tamamlamak gerekmektedir. Drone ehliyeti bulunan kişiler Drone modeline göre askeri ya da ticari amaçla Drone kullanabilmektedirler.

Ehliyet olsa dahi Drone kullanımının yasak olduğu bölgeler bulunmaktadır. Örneğin havalimanlarında, spor karşılaşmalarının yapıldığı alanlarda veya kalabalık bir ortamda Drone kullanmak yasaktır. Kurallara uymayan veya yasak bölgelerde Drone kullanan kişilere ağır bir para cezası uygulanmaktadır. Yasak bölgelerde herhangi bir insana ya da çevreye zarar verilmesi durumunda verilen cezalar hapis cezasına kadar ilerlemektedir.

 

 

Editör: TE Bilisim