Ebru Okanlar / Özel Haber - HAYVANLARI Koruma Kanunu’na 1 Temmuz 2004 tarihinde eklenen “Pitbull Terrier gibi tehlike arz eden hayvanları üretmek, sahiplendirilmek, takas etmek, sergilemek ve hediye etmek yasaktır.” hükümlerine rağmen her gün ülkemizin değişik bölgelerinden köpek saldırısı haberleri gelmeye devam ediyor. Son olarak Gaziantep'te yaşayan 4 yaşındaki Asiye Ateş, 22 Aralık’ta 2 pitbull köpeğin saldırısına uğrayarak ağır yaralandı. İstanbul Veteriner Hekimler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Murat Arslan’da bakılması yasaklı ırklar arasında bulunan pitbull cinsi köpeğin saldırgan tutum sergilemesinin sebeplerini Diriliş Postası’na anlattı.

“HAYVANLARI INSANLAR SALDIRGANLAŞTIRIYOR”

Köpeklerin doğal yaşamlarında avcı olduklarını söyleyen Prof. Dr. Arslan, “Köpekler beslenmek için avlanırlar yaşamak için av olmaktan kaçarlar. Köpeklerin doğalarında bu içgüdü zaten var. Ancak bu sadece pitbull için değil bütün ırklar için mevcuttur. Zaman içinde insan eliyle bazı ırkların davranışları değiştirilmiş, bunlarda o ırkın mizacı haline gelmiştir.” değerlendirmesinde bulundu. Köpeklerin fiziki yapı ve fizyolojik yapılarına uygun olarak bulundukları ortama uygun davranışlar geliştirdikleri bilgisini veren Dr. Arslan, “Maalesef bu ırk köpeklerin eğitimleri genellikle saldırganlık üzerinedir. Yani insanlar kendi eliyle bu hayvanları saldırgan hale getiriyor.” ifadelerini kullandı.

“SALDIRGANLIK IRKLA İLGİLİ DEĞİLDİR”

Saldırganlığın tamamen verilen eğitimle olacağının altını çizen Arslan, “Saldırganlık köpeğin yaşadığı ortam, temas ettiği kişi, gelişimi sırasında maruz kaldığı travma ve benzeri etkenlere bağlı olarak gelişmektedir. Yani daha net bir ifadeyle ırk ile ilgili değildir. Çok sakin olan bir ırka bile saldırganlık eğitimi verilebilir.” diye konuştu.

‘Köpeklere mutlaka ağızlık takılmalı’
KÖPEK sahiplerinin hayvanlarını gezdirilirken uyması gereken kurallara işaret eden Arslan, “Fiziki yapısı güçlü olan ve ortamda başka köpeklerin olduğu durumlarda mutlaka tasma ve ağızlık kullanılmalıdır. Ancak başta ağızlık olmak üzere kullanılan tüm yardımcı malzemeler için mutlaka bir alıştırma süreci olmalıdır. Tasma kontrolü sağlayacak uzunlukta olmalıdır. Bu öneriler tüm ırk köpekler için önemlidir.” dedi.

“KÖPEKLER STATÜ OLARAK KULLANILIYOR”

Türkiye’de pitbull sahiplenen kişilerin bu durumu daha çok bir statü veya güç olarak gösterdiklerini belirten Arslan, “Bu durum da hayvanların davranışına yansımaktadır. Diğer taraftan sakin bir ailede veya sahiple yaşayan pitbulların diğer sakin hayvanlardan hiç bir farkı olmuyor. Yapılan araştırmalarda sahibi anksiyete gibi sorunlar yaşayan köpeklerinde anksiyete yaşadıklarını ortaya koymuştur. Yani köpeğin davranışı sahibine paralel olmaktadır.” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim