Başvuru için gereken emekli sandığı ölüm yardımı talep beyannamesinin hazırlanmasının ardından, kişilerin diğer başvuru evrakları kabul edilecektir. Bu evraklar içerisinde gelir testi bulunduğu için, kurum görevlileri aracılığı ile taraflara gelir testi uygulaması başlatır ve kişilerin doldurması için teslim edilir.

Gelir testini başvuru talebi için tamamlayan kişiler daha sonra, kendi adlarına olacak ölüm aylığı başvurusunu yapmaları gerekir. Ölüm aylığı başvurusunun incelenme süresi başvuru yapılan müdürlüklere bağlı olarak, ortalama 5 ila 7 gün arasında sonuçlanır. Ölüm aylığı kullanımının onaylanması ile, yapılan başvuru talebinin olumlu bir şekilde yanıt oluşturulması aynı tarihten başlatılarak bir sonraki ayın ilk günü, maaş ödemeleri gerçekleştirilir.

Ölüm Aylığı Başvuru Sorgulamasının Detayları Nelerdir?

Ölüm aylığı başvurusunun sorgulama işlemi, kişilerin kendilerine ait olan e- devlet şifreleri ile bu sistemin dahil olduğu web adresi üzerinden gerçekleştirilir. E-devlet sistemi kapsamında kişilerin sorgulatma işleminin gerçekleştirebilmesi için, aşağıda belirtilen aşamaları sırası ile uygulamaları gerekir:

  • 1) https://www.turkiye.gov.tr/sosyal-guvenlik-kurumubağlantı adresini internet üzerinden girerek, e-devlet sorgulama giriş sayfası açılmalıdır.
  • 2) Giriş sayfasının üst kısmında bulunan “Giriş Yap” seçeneğine tıklandıktan sonra, kişilerin kendilerine ait olan T.C. kimlik numarası ve e-devlet şifresi girip, doğrulanması beklenmelidir.
  • 3) Şahsa ait olan kimlik bilgilerinin doğrulanması aşamasından sonra, sistem girişi yapılmalıdır.
  • 4) Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından uygulanan işlem sayfasının açılması ile kişilerin bu alan da yer alan “Ölüm Aylığı” bölümü tercih etmesi gerekir.

Talep olarak emekli sandığı ölüm yardımı için sorgulamanın gerçekleştirilmesinin ardından kişiler, başvurunun onaylanıp onaylanmamasını kontrol edilebilir.

 

Emekli Sandığı Ölüm Yardımı Limitleri Nasıl Belirlenir?

Emekli sandığı ölüm yardımı limitlerinin belirlenmesi, başta birinci derece hak sahiplerinin arasında gerçekleştirilecek olan pay oranına göre değişiklik gösterir. Aralarında oluşturulan bütçe oransal olarak kişilere pay edilir. Bu şekilde ölüm aylığının kişiler tarafından pay edilmesi için uygun görülen oranlar, aşağıda listeler halinde açıklanmıştır:

  • 1) Sigortalı tarafından resmi olarak nikahlı eşine, ölüm aylığının belirlenen toplam miktarının %50’si verilir.
  • 2) Şahsi olarak sigortalının hiç çocuğu yok ise, %75 oranında belirlenen miktar ölüm aylığı miktarı direkt olarak eşe bağlanır.
  • 3) Çocukları için verilen ölüm aylığı tutar, %25 değerinde belirlenir. Bu belirtilen %25 oranından daha az olmamak şartıyla, tüm çocuklara eşit hak dahilin de yetim maaşı bağlanır.
  • 4) Ölüm aylığının alınarak kullanıma açık hale getirilmesi sırasında ihtiyaç olursa anne ve babalar da bu miktara dahil edilir.

Emekli sandığı ölüm aylığının kapsamında belirlenen maaşların toplam tutarı, hayatını kaybetmiş olan bir sigortalının aldığı toplam maaştan daha yüksek bir fiyatta olamaz.

Emekli Sandığı Ölüm Başvurusu Şartları Nelerdir?

Emekli sandığı ölüm başvurusu şartları içerisinde faydalanmak isteyen kişiler için belirlenen temel şartlar aşağıdaki gibidir:

  • 1) Emekli sandığı kapsamında ölüm başvurusundan faydalanmak isteyen kişilerin, vefat eden sigortalı tarafından birinci derece yakın akraba sayılması ve ibarenin nüfusta kayıtlarında sorgulandığında bilgilerin eksiksiz bir şekilde bulunması gerekir.
  • 2) Kişilerin verilen pay değerini kullanmaları için maddi durumlarının kötü olması gerekir. Bu miktar ise; aylık kişi başı gelirin, asgari ücretin 1/3’ünden fazla olmaması şartı dahilinde belirlenmiştir.
  • 3) Emekli sandığı ölüm aylığı için pay sahibinin erkek çocuklarının, 17 yaşından sonra sigortalarını başlatmaları şartı aranır.
Editör: TE Bilisim