Her sosyal devletin uyması gereken belirli politika uygulamaları vardır. Bu uygulamaların gerekliliği olarak Türkiye Cumhuriyeti, belli bir gelir düzeyinin altında hayatlarını devam ettiren kişiler için ya da herhangi bir nedenle iş hayatı içerisinde olamayan vatandaşlar yeşil kart verilerek, yaşamaları muhtemel olan herhangi bir sağlık sorunu kapsamında devlet hastanelerinden hizmet alabilme imkanı tanınmış olur. E-devlet üzerinden de aynı zaman da kişiler yeşil kart sorgulanmasına ait işlemleri gerçekleştirebilirler.

Düşük gelir düzeyine sahip olan ve herhangi bir sosyal güvencesi bulunmayan kişiler, yeşil kart başvurusu ile zorunlu olan sağlık hizmetlerinin imkanlarından yararlanabilirler. Aynı zaman da imkanlar kapsamında oluşabilen işlemlerin karşılanmasında da bu kartı kullanabilirler.

Yeşil Kart Nedir? 

Yeşil kartın ne olduğu ve nasıl verildiği ile ilgili uygulamalar özellikle SSK veya BAĞKUR gibi, sigorta türlerinden yararlanamayan vatandaşlara sunulan bir hizmet olarak işlem gören bir uygulama türü olarak tanımlanıyordu. Daha sonra devlet tarafından SGK ve diğer tüm sosyal güvenceler tek bir başlık altında toplanmıştır. Bu birleşmeler ile birlikte devlet tarafından vatandaşlara çeşitli yeni düzenlemeler kapsamında imkanlar tanınmıştır.

Sosyal güvencesi olamayan kişiler de, sahip oldukları yeşil kartın aracılığı ile hem kendileri hem de varsa öz çocuklarının sağlık işlemlerinden aynı oran da yararlanma imkanı verilmiştir. Kişiler bu uygulama sayesinde herhangi bir sağlık sorunu ile karşılaştıklarına devlet hastanelerine kolaylıkla müracaat edebilme fırsatına sahip olurlar. Yeşil kart devlet hastanelerinde vatandaşların herhangi bir sorun ile karşılaşmaları dahlinde bir sosyal güvence niteliği taşıyan bir uygulamadır.

E- Devlet Yeşil Kart Başvuru İşlemi Aşamaları Nasıl Gerçekleştirilir?

E-Devlet yeşil kart başvurusu işlemi aşamaları gerçekleştirilirken, kişilerin öncelikli olarak maddi durumlarına bakılması ile ilgili bir kıstas yapılmadan süreç devam ettirilir. Bu nedenle herkes e-devlet üzerinden başvuru talebinde bulunabilir. E-devlet sistemi içerisinde yer alan başvuru ekranının açılmasından önce, uygulama üzerinden izlenmesi gereken adımları bulunur. Bu adımlar şu şekilde sıralanır:

  • 1) İlk öncelik olarak kişilerin e-devlet sistemine şahsi şifre ve T.C kimlik numarası ile giriş yapması gerekir.
  • 2) Giriş işleminin gerçekleşmesinin ardından, arama ekranına yeşil kart başvurusu yazılarak ilgili birime erişim sağlanır. 
  • 3) Yönlendirilen birim Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olması gerekir. 
  • 4) Açılan bu sayfa aracılığı ile yeşil kartın istenmesine dair talep oluşturulur. 
  • 5) Sayfa üzerinde bulunan gelir testinin uygulanması ve sonucuna ilişkin sorgulama işleminin de gerçekleştirilmesi gerekir.

E-Devlet Yeşil Kart Başvuru Sonucuna Nasıl Erişilir?

E-devlet ile yeşil kart başvuru sonucunun alınması, kişilerin işlemi gerçekleştirmesinin ardından geçen sonra 15 günlük bir zaman dilimi kapsar. Bu süreç içerisinde, öncelikli olarak gelir testi araştırmasının yapılması gerekir. Şahsi olarak yapılan yeşil kartın başvuru işlemi için ilgili telefon numaraları aranarak da detaylı bilgi alınabilir. Konuya ilişkin bilgi alınması istenen birim için, ikamet edilen ilin valiliği ziyaret edilebilir. Burada talep doğrudan yetkili kişilerce incelenmiş olur.

Kurumların ilgili yetkililere kişileri yönlendirmesi sonucunda yeşil kart başvuru işlemleri tamamlanmış olur. Sosyal güvenlik Kurumu kapsamında kişiler, ülkemiz sınırları içerisinde yer alan tüm devlet hastanelerinde ücretsiz olarak; ilaç tedavisi, muayene ve tüm tedavi işlemlerinden yararlanabilme imkanı sağlamış olur. Başvuru için öncelikli olarak;

  • 1) E-Devlet platformu üzerinden internet yolu ile,
  • 2) Alo 170 hattı aracılığıyla ya da direkt SGK’ya bizzat başvuru yaparak,
  • 3) Sosyal Güvenlik Kurumu’na kişilerin şahsi olarak başvuru yapması ile gerçekleştirilebilir.

 

Editör: TE Bilisim