Borsada short pozisyon içerisinde yer almak isteyen kişinin, öncelikle elinde olması gereken bir finansal varlık aracının olması ve bu finansal varlığın başkasından ödünç şeklinde alındığının kanıtlanması gerekir. Short olarak adlandırılan bu pozisyonun diğer ismi ise kısa pozisyondur. Bu pozisyonun benimsendiği uygulamalar ile, finansal varlığın fiyatında düşme beklentisi oluşur. Bu şekilde girilen beklenti sonrasında ürünler için hem alım hem de satım prosedürleri belirlenir. Burada oluşan pozisyon halinde, varlıkların yükümlülüklerinde oluşan karşılayamayan kısım değerlendirilir. Bu uygulamaya Forex piyasası kapsamında ‘’açık pozisyon’’ adı verilir.

Short Pozisyonu Ne Zaman Açılmalıdır?

Short pozisyonun açılması, uygun koşullar yatırımcılar tarafından belirlendikten sonra açılmaktadır. Yatırımcılar tarafından alınan karar ile birlikte, kripto para birimlerinden herhangi biri seçilir. Bu seçme işleminden sonra mevcut değerinin düşmesi beklenir. Bu sürece ise short pozisyonu adı verilir. En iyi short pozisyonu ise; belirlenen varlık için mevcut fiyatın en yükseğe ulaştığı anda alınır.  Bu pozisyonun alınmasından önce ise kişilerin mutlaka piyasayı iyi bir şekilde analiz etmesi gerekir. Çünkü piyasa içerisindeki her bir faktör, farklı koşullardan etkilenme potansiyeline sahiptir.

Buna örnek olarak günümüz koşullarında etkisini düşürerek gösteren para birimleri verilebilir. Bu neden ile şartlar, short pozisyon uygulaması alınırken dikkatli bir biçimde incelenmelidir. İnceleme alanı kapsamında borsalarda yer almaktadır. Özellikle borsada short pozisyonunun alınmasında, kişilerin borçlarını önceden belirlemesi ve istenilen para birimi ile birlikte teminatın sağlanması koşullar arasında gösterilir.  

Short Pozisyonun Limit Uygulaması Hangi Borsalarda Yapılır?

Short poziyonunda limit verilmesini sağlayan borsalar farklılık gösterir. Ancak bu uygulama kişilerin vadeli işlemler bölümün giderek her borsada yapılması mümkün olan bir sistemdir. Ancak bu uygulama da dikkat edilmesi gereken şey, kişilerin hesabında tutulan para ile verilmesi istenilen parayı karşılamaması durumudur. Böyle bir durum da kişilerin parayla kapatılamayacak bir borç seviyesi ile karşı karşıya kalmaları kaçınılmazdır. Böyle bir anda ise sistem uygulanan pozisyonu sonlandırmak üzerine yürütülür.

Sistem içerisinde oluşan bu zararın karşılanması için ise, kişilerden tazminat ise mevcut durumundaki parasına el konur. Sistem tarafından pozisyonun durdurulması işlemine ise “liquidation” adı verilir. Aynı zaman da her borsanın istediği şartlar birbirinden farklı olduğu için; kişilerin tazminat karşılığı ödeyecekleri miktar ve coinler farklılık gösterir.

Short Pozisyonun Avantajı Nedir?

Short pozisyonun avantajı, kişilerin mevcut finansal araçlarından olan menkul kıymetinin gelecekte değerini arttırmasıdır. Bu avantajlı durum halinde girişimi yapılan uygulama sonrasında varlığın değeri piyasa artmış olur. Aynı zamanda kişiler bu varlık olan menkul kıymeti ödünç olarak alacağı için, kar yapma olasılığı artar.

Buna örnek olarak borsada short pozisyonu için dolar kurunun düşeceğini düşünen bir yatırımcının, dolar kurunda uygun fırsatı değerlendirmesi gösterilebilir. Burada açılan short pozisyonu ile kur gerilediği zaman kişiler komisyondan kalan para ile kar olarak elde etmiş olacaklardır. Yani kişiler aslında aldıkları dolar ile short olmuş olur. Aynı şekilde pozisyon kapatıldığında da komisyon farkı olacağından kar elde ederler. Vadeli işlemlerle de kişiler hem alım hem de satım yaparken short pozisyonundan yararlanarak, belirli bir oranda kar elde edebilirler.

Editör: TE Bilisim