Soru: Pers mitolojisine göre denize aşık olan ve bir gün kuruyacağından korktuğu için denizden bir damla su içmeyen kuşun adı nedir?

A) Bennu

B) Butimar

C) Merküt

Cevap: B) Butimar

Açıklama:

Butimar kuşu, Pers mitolojisinde geçen efsanevi bir kuşa verilen isimdir. Butimar kuşunun en çok ilgi çeken yanı tatlı su yerine deniz suyu içmesidir. Ancak deniz suyunu içerken de çok korkmaktadır. Bunun nedeni ise deniz suyunun bitmesinden korkması olarak anlatılmaktadır. 

Butimar kuşuna ait olan efsane yıllar boyunca anlatılmıştır. Tabi diğer efsanelerde olduğu gibi Butimar kuşu efsanesi de farklı anlamlara yol açmıştır. Ağızdan ağıza dolaşan bu efsanevi kuşun hikayesi zaman zaman değişikliklere uğramıştır. Bu efsane her ne şekilde anlatılırsa anlatılsın her zaman ilgi çekmeyi başarmıştır. 

 Butimar kuşunun efsanesi anlatılırken insanların hayatına dair birçok ipucu verilmiştir. Bu kuşun insanların hayatında ders olması ve dikkat edilmesi gereken unsurlar ortaya koyulmuştur. Efsanenin farklı versiyonları bulunsa da sonuç her zaman için aynıdır. Butimar kuşu sevdiği ve değer verdiği herşey için kendinden vazgeçebilecek bir kuştu. 

Butimar Kuşunun Özellikleri ve Efsanesi

Butimar kuşunun su olarak deniz suyunu çok sevdiği anlatılmaktadır. Tatlı su içmeyi tercih etmeyen bu kuşun denize karşı büyük bir hayranlığı olduğu aktarılır. Deniz suyunu içmeyi ve denizi çok seven Butimar kuşu aynı zamanda denize karşı bir aşk beslemekteydi. Efsaneye göre Butimar kuşu zamanının önemli bir kısmını deniz üzerinde ve denize yakın yerlerde geçirmekteydi. 

Butimar kuşunun efsanesi deniz ile alakalıdır. Bu kuşun denizi sevdiği ve suyundan içtiği anlatılır. Ancak asıl efsanede bu kuşun denizi çok sevdiği ve deniz suyunun bitmesinden korktuğu için hiç içmediği anlatılır. Bunun üzerine denize aşık olan Butimar kuşu feci bir şekilde ölür. 

Editör: TE Bilisim