ABD'nin ilk kadın Dışişleri Bakanı Madeleine Albright'in ölümü sonrası kim olduğu ve hayatı merak ediliyor. Albright'ın ölüm sebebi de sorgulanıyor.1997-2001 yılları arasında görev yapan Madeleine Allbright, NATO'nun Avrupa'da eski Sovyet cumhuriyetlerine doğru genişleme politikasını destekliyordu. Peki Madeleine Albright kimdir, neden öldü? Madeleine Albright Irak için neler söyledi? Detaylar haberimizde.

MADELEİNE ALBRİGHT KİMDİR, NEDEN ÖLDÜ?

Medeleine Albright, 1948 yılında ailesiyle beraber Nazi zulmünden kaçmak için Çekoslovakya'dan ABD'ye göç etmişti. İş hayatına lise öğrencisiyken Denver'da büyük bir mağazada sütyen satarak başlamıştır. Columbia Üniversitesi'nde kamu hukuku ve yönetim doktorası yapmıştır. Clinton yönetimine Dışişleri Bakanı olmadan önce ABD'nin Birleşmiş Milletler nezdinde büyükelçisi olarak görev yapmıştır.

Sonrasında 1997'ye kadar Katolik olduğunu düşünmekteydi. 1997'de Yahudi dedesi ve büyükannesinin Auschwitz'de öldüğünü öğrenmiştir.

Emekliliğinin ardından Georgetown Üniversitesi'nde diplomasi dersleri veren Albright, 23 Mart 2022 tarihinde uzun zamandır mücadele ettiği lenfoma nedeniyle 84 yaşında ölmüştür.

MADELEİNE ALBRİGHT IRAK İÇİN NELER SÖYLEDİ?

Albright'ın, ABD Televizyonundaki "60 Dakika" programında, sunucunun Irak'a uygulanan ambargo sonucu Hiroşima'dan daha fazla, yarım milyon çocuğun öldüğü, buna değip değmediği sorusuna verdiği "Bu çok zor bir seçimdi ancak bu bedele değdiğini düşünüyorum." şeklindeki cevabı dünyada tepkilere neden olmuştu.

Editör: TE Bilisim