Habertürk televizyonunda katıldığı Teke Tek Bilim programıyla bir kez daha gündem olan Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil'in hayatı, biyografisi, mesleki kariyeri araştırılmaya başlandı. Bugüne dek diyabet, obezite ve kalp sağlığı gibi alanlarıa sayısız çalışmalar yapan Hotamışlıgil’in buluşları, çok sayıda ilaç geliştirme programının temelini oluşturmuştur. Peki, Gökhan Hotamışlıgil kimdir? Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil aslen nereli ve kaç yaşında? Detaylar metnimizde!..

Gökhan Hotamışlıgil kimdir? Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil aslen nereli ve kaç yaşında?

24 Haziran 1962 yılından doğan Gökhan Hotamışlıgil, 1986 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olmuştur. Mezuniyetinden sonra ABD’ye giderek eğitimine orada devam eden Hotamışlıgil, yüksek lisans eğitimini tamamladıktan sonra Harvard Üniversitesi’nden profesör unvanını almıştır.

Gökhan Hotamışlıgil’in buluşları çok sayıda ilaç geliştirme programının temelini oluşturmuştur. Bugüne kadar; diyabet, obezite ve kalp sağlığı alanlarında sayısız çalışmalar yapan Hotamışlıgil, 150’nin üzerinde makale, 25 binin üzerinde atıf ve 10’dan fazla patent ile sonuçlanan çalışmalara sahip olmuştur.

Türk Biyoloji grubunda yapmış olduğu çalışmalar nedeni ile Amerikan – Türk camiası tarafından Altın Türk ve Toplum Lideri olarak ödüllendirilmiştir.

Gökhan Hotamışlıgil, 2005 yılından itibaren Harvard Üniversitesi Genetik ve Karmaşık Hastalıklar Bölümü Başkanı olarak görev yapmaktadır. Hotamışlıgil, Diyabet Merkezi üyesi ve aynı zamanda Kadir Has Üniversitesi Mütevelli Heyeti üyesidir.

Hotamışlıgil, özellikle obezite, diyabet, karaciğer yağlanması ve kalp-damar hastalıkları gibi sık görülen kronik metabolik hastalıkların temel mekanizmalarını aydınlatmaya yönelik yaptığı ufuk açan çalışmaları ile bilinmektedir.

Gökhan Hotamışlıgil’in bu çalışmaları, metabolik hastalıklara yaklaşımda yeni kavramlar ve tedaviye yönelik özgün girişim yöntemleri ortaya çıkarmıştır.

Prof. Gökhan Hotamışlıgil, infertilite uzmanı olan ve Dünya Sağlık Örgütü’ne danışmanlık yapan Dr. Selen Ciliv ile üniversite birinci sınıftan beri evlidir.

Seçilmiş ödülleri

1991 Lucille P. Markey Predoctoral Fellowship in Developmental Biology
1997 Pew Scholar in Biomedical Sciences, Pew Charitable Trusts
2004 TÜBİTAK Bilimsel Araştırma Ödülü, TUBA üyeliği
2007 Amerikan Diyabet Birliği Bilimsel Olağanüstü Başarı Ödülü
2009 American Association for Advancement of Science asil üyeliğİ
2010 Uluslararası Obezite Cemiyeti Wertheimer Ödülü
2010 Diyabet alanında Naomi Berrie Üstün Hizmet Ödülü
2012 Richard J. Havel Lecture
2013 Koç Bilim Ödülü
2014 Uluslararası Danone Beslenme Ödülü
2015 Uluslararası Endokrin Cemiyeti Roy O. Greep Üstün Bilimsel Başarı Ödülü
2017 Hans L. Falk Memorial Lecture
2018 EASD–Novo Nordisk Foundation Diabetes Prize for Excellence

Editör: TE Bilisim