ABD Kuraklık İzleme verilerine ilişkin değerlendirmede, eyaletin yaklaşık yüzde 42’sinin “aşırı” veya “olağanüstü” kuraklık yaşadığı kaydedildi.

Değerlendirmede, eyalet genelinin yüzde 88’inin “kuraklık şartları” altında olduğuna dikkat çekilirken, bunun 2011’den bu yana görülen en kötü kuraklık olduğuna işaret edildi.

Eyaletin 3 ay önce yüzde 67’sinin kuraklık şartları altında bulunduğu ve sadece yüzde 11’inin aşırı veya olağanüstü kuraklık içinde kabul edildiği bildirildi.

Hafta başında eyaletin kuzeyine yağan yağmurların şartları kısmen iyileştirdiği ve gelecek haftalarda da doğu kısmına yağışların beklendiği ancak Batı Texas’ta kuraklığın daha da kötüleşmesinden korkulduğu değerlendirmesi yapıldı.

Texas’ın en yağışlı ayları olan mayıs ve hazirandaki yağmurların eyalet genelindeki genel kuraklık durumunu belirleyeceğinin altı çizildi.

Bu yıl yaşanan kuraklığa, normalin altındaki yağışlar ile şiddetli rüzgarlar ve normalin üzerindeki sıcaklıkların neden olduğu kaydedildi.

Ulusal Çevre Bilgi Merkezleri verilerinde, eylülden şubata kadar Texas’ta normal yağış miktarı 33 santimetre olurken, bu yıl eyalette görülen ortalama yağışın 18 santimetre civarında kaldığı bilgisi paylaşıldı.

Texas, eyaletin yüzde 95'inin kuraklık içinde olduğu 2011'de en kötü kuraklık koşullarını görmüş, kuraklıkta 7 milyar dolar maliyetin üzerinde mahsul ve hayvan kaybı yaşanmıştı.

Editör: TE Bilisim