Rahmet ve mağfiretin sağanak sağanak yağdığı bu mübârek Ramazan-ı Şerif ayından azami derecede istifade edebilmek için gayret gösteren Müslümanlar, Ramazan'da kılınacak namaz ve yapılacak ibadetler konusunda araştırmalar yapmakta. Ramazan ayına mahsus olmak üzere farz olan oruç, teravih namazı ve mukabele usulüyle Hatm-i Kur'ân-ı Kerîm'den başka tavsiye edilen neler var, sıkça araştırılıyor. Farz ibadetlerden sonra kişi dilediği kadar nafile ibadet yapmakta serbest olmakla beraber, Peygamberimizin s.a.v. ve İslâm büyüklerinin tavsiyelerine uyma konusuna da ayrı bir özen gösterilmekte. Bu bağlamda Ramazan'ın 16. gecesi kılınacak namaz kaç rekat ve nasıl kılınır? Ramazan'ın on altıncı gecesi kılınacak namazın fazileti, sevabı nedir? konusu da merak ediliyor. Efendimiz s.a.v. 16. gece namazını kılanın dünya ve ahiret hacetlerinin giderileceğini müjdelemekte! Yarın (Pazar günü) Ramazan ayının 17. gününü idrak edeceğiz. Dolayısıyla bu gece yani 16 Nisan Cumartesi'yi 17 Nisan Pazar'a bağlayan gece, Ramazan'ın 16. gecesidir. Zira günlerin evvelâ gündüzü idrâk edilmektedir. Peki, Ramazan'ın 16. gecesi kılınacak namaz kaç rekat ve nasıl kılınır? Ramazan'ın on altıncı gecesi kılınacak namazın fazileti, sevabı nedir? Kısaca yanıtı ve konuyla faydalı bilgiler yazımızda yer almaktadır.

*Ramazan'ın 17. gecesi kılınacak namaz kaç rekat, nasıl kılınır? Ramazan'ın on yedinci gecesi kılınacak namazın fazileti nedir?

RAMAZAN’IN 16. GECESİ KILINACAK NAMAZ KAÇ REKAT, NASIL KILINIR? FAZİLETİ, SEVABI NEDİR?

Ramazan'ın 16. gecesi (16 Nisan Cumartesi'yi 17 Nisan Pazar'a bağlayan gece) kılınacak namaz hakkında Rasûlullâh Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem Efendimiz buyurur ki; 

"Bir kimse bu gecede seher vaktinde, 1 kere Fâtiha-i Şerîfe ile Kulillâhümme… [Âl-i İmrân suresi, Ayet 26] okuyarak iki rekat namaz kılarsa, Allâhu Teâlâ o kimsenin 100 türlü hâcetini verir. Bunların onu dünya, doksanı ise ahiret hacetidir."

*Âl-i İmrân Sûresi, Ayet 26 Arapça yazılışı:

Bismillâhirrahmânirrahîm;

قُلِ اللّٰهُمَّ مَالِكَ الْمُلْكِ تُؤْتِي الْمُلْكَ مَنْ تَشَٓاءُ وَتَنْزِعُ الْمُلْكَ مِمَّنْ تَشَٓاءُۘ وَتُعِزُّ مَنْ تَشَٓاءُ وَتُذِلُّ مَنْ تَشَٓاءُۜ بِيَدِكَ الْخَيْرُۜ اِنَّكَ عَلٰى كُلِّ شَيْءٍ قَد۪يرٌ

Âl-i İmrân suresi, Ayet 26 Türkçe okunuşu;

Kulillâhumme Mâlike’l-mulki tü’ti’l-mülke men teşâ’ü ve tenzi’u’l-mulke mimmen teşâ’, ve tu’izzü men teşâ’ü ve tüzillu men teşâ’, bi-yedike’l-hayr, inneke alâ kulli şey’in Kadîr.

*Âl-i İmrân suresi, Ayet 26 anlamı;

De ki: ‘Ey mülkün sahibi olan Allah’ım! Sen mülkü dilediğine verirsin, dilediğinden de onu çeker alırsın, dilediğini azîz edersin, diledigini zelîl edersin. Hayr, Senin yed-i kudretindedir. Muhakkak ki, Sen her şeye Kâdirsin.

SEHER VAKTİ NE ZAMANDIR, HANGİ VAKİT?

Seher vakti; Gecenin son üçte birlik dilimidir. Akşam namazı vaktinin girişinden imsak vaktine yani yatsı namazı vaktinin bitimine kadar olan toplam saat üçe bölünür. Son üçte birlik zaman dilimi Seher vaktidir. Ayrıca bunun da en kıymetli kısmı sona daha yakın olan kısmıdır.

Seher vakti mü’minlerin gönülleri Allâhu Teâlâ’ya daha yakın olur. O vakitte kılınan teheccüd namazlarının, yapılan dua ve ibadetlerin Allâhu Teâlâ indinde kıymeti daha fazladır. Seher vakti yapılan tevbe ve dualar daha makbûldür. O vakitlerde ibadetlere riya karışma ihtimali daha düşük olduğundan ihlâsın manevi hazzı da daha çok hissedilir. Kişi, Allâhu Teâlâ’ya, gece namazlarını nasîb etmesi için dua ve niyazda bulunmalıdır.

*Duaların kabülü ile alakalı Âyet-i Kerîme;

”Üd’ûnî estecib leküm. / Bana dua ediniz; size icabet edeyim.‘ [Sûre-i Mü’min, 60]

Allâhu Teâlâ kullarının dualarına icabet edeceğini vaadetmiştir ve elbette Allâhu Teâlânın vaadinde hılâf olmaz. Ancak yapılan her dua aynen istenildiği şekilde tahakkuk etmeyebilir. Ya hakkında hayırlı değildir, Yüce Yaradan onu hayırlı olanla tebdil eder. veya ecri âhirete tehir edilir. Sonuç olarak, ihlâs ile yapılan dualar aslâ karşılıksız kalmamaktadır.

*Duaların kabülü ile alakalı Hadîs-i Şerifler;

‘Allah’a dua eden herkese Allah icâbet eder. Bu icâbet, ya dünyada peşin olur, ya da ahirete saklanır, yahut da dua ettiği miktarca günahından hafifletilmek suretiyle olur, yeter ki günah talep etmemiş veya sıla-ı rahmin kopmasını istememiş olsun, ya da acele etmemiş olsun.’ [Tirmizî, Da’avât 145]

”Acele etmediği müddetçe her birinizin duasına icâbet olunur. Ancak şöyle diyerek acele eden var: ‘Ben Rabbime dua ettim duamı kabul etmedi.” [Müslim]

”Kul, günah talep etmedikçe veya sıla-i rahmin kopmasını istemedikçe, duası icâbet görmeye (kabul edilmeye) devam eder.” [Müslim]

Kişi Allâhu Teâlâ’ya yaptığı dualarını, güzel amelleri ile de desteklemelidir. Bir ‘kul’ olarak Rabbinden ilticalarda bulunduğuna göre, yaşantısını da kulluğun gereklerine uygun hale getirmeye gayret göstermelidir.

*2 rekat namaz ne zaman ve nasıl kılınır?

Bu gece kılınacak 2 rekat namazın vakti, seher vakti olarak Peygamber Efendimiz’den (s.a.v.) bizzat tavsiye edilmiştir. Ancak o vakitte kılması mümkün olmayacaksa hiç kılmamaktansa daha erken eda edilebilir.

Namazın kılınış şekli ise öğle ve yatsı namazının son sünneti gibidir.

*Bu gece kılınacak 2 rekat namazın niyeti

Namaza, ‘Yâ Rabbi’ Niyet ettim Senin Rızâ-yı Şerifin için namaza, Allâhu Ekber!’ diye niyet edilir.

* Ramazan-ı Şerif ayının her gecesinde ayrı ayrı tavsiye edilen bu namazların hükmü nedir?

Bu gecelerde kılınan namazlar, farz veya vacip olmayıp nafile namazlardır. Kılınmasında büyük ecir ve mükafat vardır. Ancak, terk edildiği zaman mesul olunmaz.

Editör: TE Bilisim