Gönül hanelerinin, nûruyla aydınlandığı on bir ayın sultanı mübârek Ramazan-ı Şerif'in 17. gününü idrâk edeceğiz. 18 Nisan Pazartesi Ramazan ayının 17. günü olması hasebiyle öncesindeki gece kılınacak namaz hakkında bilgileri yazımızda derledik. Evvelâ gece idrâk edildiğinden 17 Nisan Pazar'ı 18 Nisan Pazartesi'ye bağlayan gece de Ramazan'ın 17. gecesi olmakla bu geceye mahsus kılınacak namaz ve okunacak sureler, dualar merak edilmekte. Sünnet-i Müekkede olan Teravih Namazı'nı eda ettikten sonra Ramazan'da kılınacak namaz, gün gün yapılacak ibadetler hakkında Peygamberimiz s.a.v.'den çeşitli rivayetler bulunmaktadır. Örneğin bu gecede 2 rekat namaz kılan kimsenin kıyamet açlığı ve susuzluğu görmeyeceği müjdelenmekte. Peki, Ramazan'ın 17. gecesi kılınacak namaz kaç rekat, nasıl kılınır? Ramazan'ın on yedinci gecesi kılınacak namazın fazileti nedir? İşte detaylar...

Ramazan'ın 17. gecesi kılınacak namaz kaç rekat, nasıl kılınır? Ramazan'ın on yedinci gecesi kılınacak namazın fazileti nedir?

Ramazan'ın 17. gecesi (17 Nisan Pazar'ı 18 Nisan Pazartesi'ye bağlayan gece) kılınacak namaz hakkında Rasûlullâh Sallallâhu Aleyhi ve Sellem Efendimiz buyurur ki;

Bu gecede bir kimse 1. rekatında 1 Fâtiha-i Şerîfe ile 1 Kevser Sûresi, 2. rekatında 1 Fâtiha-i Şerîfe ile 10 İhlâs Sûresi okumak suretiyle 2 rekat namaz kılarsa, Allâhu Teâlâ o kimseyi Müslümanlık üzerine diriltir ve Müslümanlık üzerine öldürülür. Ayrıca Azrail Aleyhisselâm o kimseye son nefeste Kevser şarâbından içirir. Kıyamette açlık ve susuzluk görmez.

Bu fânî dünyada îman üzere yaşamak önemli olduğu gibi ebedî âhirete îmân ile göçebilmek elbette daha büyük önem taşımaktadır.

Mümin; korku ile ümit arasında olmalı, ibadet ve taatında ne kadar titizlik gösterirse göstersin ahiretinin güzel olacağı konusunda asla emîn olup haddi aşmamalıdır.

‘اَللَّهُمَّ إِنِّي أُجَدِّدُ الإِيمَانَ تَجْدِيدًا بِقَوْلِ لَا اِلٰهَ اِلَّا اللّٰهُ. مُحَمَّدٌ رَسُولُ اللّٰهُ / Allâhümme innî üceddidü’l-îmâne tecdîden bi-kavli-lâ ilâhe illallâh Muhammedün Rasûlullâh / Allâhım, ‘Allah’tan başka ilah yoktur ve Muhammed Aleyhissalâtü ve’s-Selâm Allâh’ın elçisidir’ Kelime-i Tevhîdiyle îmânımı tekrar tekrar ikrâr ediyorum’ derken, hayatında da Allâh’ın (c.c.) emirlerinden hiçbir şeyi üstün tutmamalı, İslâm’ın mukaddesâtına zahiran ve bâtınen hürmeti elden bırakmayarak Yüce Yaradan’ın Kitâbullâh ile gösterdiği yol üzere Rasûlullâh Efendimiz (s.a.v.)’in Sünnet-i Seniyyesi ışığında sağlam adımlarla ilerlemeye gayret etmelidir.

Ancak âhiret nimetini kazanabilmek, iman ile göçerek Afv-ı İlâhî’ye mazhar olup ebedî saadete erebilmek, nasip işidir. Yapılan ameller âhiret saadetinin ‘garantisi’ olmayıp Allâhu Teâlânın rızâsını kazanmaya götürecek yollardır. Eğer o yolda ihlâs ile ilerlenebilirse, Mevlâ-yı Zü’l-Celâl râzı olduğu kullarının amellerini dilediği kadar katlayıp hatalarını örterek sonsuz lütuflarına mazhar edip Cennet-i A’lâ ile müşerref kılacağını müjdelemiştir.

Bu nedenle yaptığı ibadetlerine kendince bir değer biçerek imanla gideceğinden emin olmak gibi bir gaflete düşmeden, daima ihlas ve sâlih amel üzere olup son nefeste îmân ile rûhunu teslîm edebilmek için Allâhu Teâlâ’ya iltica hâlinde olmak, Mü’min için elzemdir.

Bu gece kılınacak 2 rekat namaz ne zaman ve nasıl kılınır?

Ramazan'ın 17. gecesi kılınacak 2 rekat namazın vakti, akşam namazından itibaren imsak vaktine yani yatsı namazı vaktinin bitimine kadardır.

Namazın kılınış şekli ise öğle ve yatsı namazının son sünneti gibidir.

Bu gece kılınacak 2 rekat namazın niyeti

Namaza, ‘Yâ Rabbi’ Niyet ettim Senin Rızâ-yı Şerifin için namaza, Allâhu Ekber!’ diye niyet edilir.

Ramazan-ı Şerif’in her gecesinde özel olarak tavsiye edilen bu namazların hükmü nedir?
Bu gecelerde kılınan namazlar, farz veya vacip olmayıp nafile namazlardır. Kılınmasında büyük ecir ve mükafat vardır. Ancak, terk edildiği zaman kişi mesul olmaz.

*Ramazan'ın 16. gecesi kılınacak namaz kaç rekat ve nasıl kılınır? Ramazan'ın on altıncı gecesi kılınacak namazın fazileti, sevabı nedir?

Editör: TE Bilisim